Presedintele UDMR, Marko Bela a reluat si luni tema autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, dupa ce partidele romanesti au lansat un val de critici . Marko a explicat ca aceste forme de autonomie raspund de fapt ideii de descentralizare.

Liderul UDMR declarase sambata, la Miercurea Ciuc, ca autonomia teritoriala este singura solutie pentru problemele maghiarilor.

El a subliniat ca programul politic al UDMR a inclus de la bun inceput dezideratul autonomiei: “comunitatea maghiara din Romania are interesul de a realiza mai multe forme de autonomie, si anume, in primul rand, autonomia culturala, iar, pe de alta parte, autonomia administrativ-teritoriala”, a declarat Marko Bela.

Liderul UDMR a explicat ca face aceste declaratii pentru ca nu exista vointa politica pentru adoptarea legii minoritatilor: “Avem un proiect al legii minoritatilor, care nu a fost adoptat nici pana acum de Parlament”, a spus Marko Bela.

El a explicat ca autonomia este necesara pentru ca deciziile sa fie luate cat mai aproape de localitatea vizata: “ Romania este o tara mare, multicolora… si foarte multe decizii nu trebuie luate la Bucuresti, ci in sanul comunitatilor”.

In pofida, eforturilor depuse de UDMR, legea privind statutul
minoritatilor este blocata la comisii, chiar si dupa negocierile purtate intre liderii formatiunilor politice.

Deputatii PD, PSD si PRM au opus cea mai mare rezistenta asupra unor articole, astfel incat legea privind statutul este
departe de finalizare. Pana acum, comisiile de specialitate
la Parlamentului au dezbatut doar jumatate din proiectul de lege.

In ceea ce priveste, statutul UDMR in cadrul coalitiei, liderul Uniunii a declarat ca cele patru formatiuni politice sunt “condamnate la colaborare”: “daca dupa 1 ianuarie nu vom reusi sa identificam un program comun, atunci ne putem gandi la alegeri anticipate”.

“Le cer colegilor de coalitie sa avem o colaborare cat mai buna si un dialog pe orice tema delicata, in loc sa incerce sa bage zazanie”, a declarat Marko.

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat, luni, ca premierul Tariceanu trebuie sa exprime un punct de vedere fata de afirmatiile vicepremierului Marko Bela cu privire la autonomie, si daca nu se va delimita de declaratiile acestuia, PSD ii va cere sa demisioneze.

HotNews.ro, D.G., 25 sep 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *