Mircea Cosea, deputat PNL, si Serban Mihailescu, senator PSD, au fost ofiteri acoperiti ai Securitatii, potrivit unor surse apropiate de CNSAS si SIE.

Numele celor doi parlamentari figureaza in lotul de patru dosare detinute de SIE, care au luat deja drumul CNSAS, institutia care da verdictul daca s-a facut sau nu politie politica.

Potrivit surselor noastre, dosarul lui Mircea Cosea, deputat PNL care este si euroobservator in Parlamentul Europei, este de ofiter acoperit, dar nu este unul foarte consistent. “Exista fisa de cadru in acel dosar”, ni s-a precizat.

Faptul ca dosarul s-a aflat in custodia SIE arata o legatura cu fosta Directie de Informatii Externe (DIE) a Securitatii. Mircea Cosea recunoaste ca a lucrat sapte ani la misiunea romanesca de pe langa Organizatia Natiunilor Unite (ONU) si ca a facut un masterat in Italia, insa neaga ca ar fi fost ofiter acoperit al fostei Securitati.

Deputatul PNL figureaza si in lotul celor 29 de parlamentari ale caror dosare au fost trimise de SRI catre CNSAS, fiind inclus in categoria celor urmariti de organul opresiv al Partidului Comunist.

“Nu am nicio incredere in dosare”

EVZ: Domnule Mircea Cosea, numele dv. apare printre cele patru aflate in dosarele SIE, care urmeaza sa fie trimise catre CNSAS. Figurati in acele dosare ca ofiter acoperit al Securitatii. Ati fost ofiter de securitate?
Mircea Cosea: Eu stiam ca am un dosar de urmarire, nu de ofiter.

EVZ: Ati avut vreo legatura cu fosta Securitate? Au incercat sa va racoleze?
Mircea Cosea: Eu am lucrat la ONU, am fost functionar international, trimis de ASE. N-am avut niciun fel de colaborare, decat rapoartele care trebuiau facute pentru ambasadori.

EVZ: Asta in ce perioada se intampla?
Mircea Cosea: Intre ’73 si ’80.

EVZ: Ati fost totusi ofiter de securitate?
Mircea Cosea: Nu, nu am fost.

EVZ: Ati colaborat in vreun fel cu Securitatea?
Mircea Cosea: Nu, nu. Au fost rapoartele de serviciu, care trebuiau facute de orice om care lucra in strainatate, care le facea fata de conducatorul intreprinderii. In cazul meu, conducatorul intreprinderii era ambasadorul, seful misiunii Romaniei pe langa ONU.

Erau rapoarte de serviciu, care se faceau la cererea acestora si in care trebuia sa scrii ce ai facut, daca erau probleme. Eu am lucrat la ONU, la Institutul de cercetari economice, la divizia de analiza economica, si aveam nevoie de date statistice, iar in aceste rapoarte ceream din tara, de la diferite ministere.

EVZ: Ati avut vreun contact inainte de Revolutie cu Securitatea? Au incercat sa va racoleze ca si colaborator?
Mircea Cosea: Nu am semnat niciun angajament. In ’69 trebuia sa plec la o bursa in strainatate. Am fost chemat la rector in birou si acolo era un domn care a inceput sa-mi spuna despre interesele tarii, fel de fel de lucruri de-astea, si mi-a zis ca o sa ne mai vedem, dar nu ne-am mai vazut pentru ca nu am mai plecat la bursa aceea.

EVZ: Totusi, in CV-ul dv. mentionati ca ati fost bursier in strainatate.
Mircea Cosea: Ala a fost un masterat.

EVZ: Dar a fost tot in 1969.
Mircea Cosea: Trebuia sa plec la Masachu-settes Institute si nu am mai plecat, iar catedra la care lucram a obtinut masteratul acesta la care am plecat trei colegi.

EVZ: Cum explicati prezenta numelui dvs. in documentele SIE?
Mircea Cosea: Nu stiu. Cate apar acum, nu ma mai mira nimic. Cred ca o sa am o discutie la CNSAS. Sper sa ma cheme, si cu ocazia asta o sa aflu si eu despre ce este vorba, dar va spun foarte sincer ca nu ma prea intereseaza pentru ca eu gasesc ca e o chestiune de istorie. Multe lucruri s-au facut, s-au carpit, s-au furat. E o chestiune prea tarzie ca sa-i mai acord atentie.

EVZ: Dumneavoastra cum vedeti Dosariada? Este oportuna?
Mircea Cosea: Este prea tarziu, pentru ca in acesti 17 ani s-a manipulat foarte mult, nu am nicio incredere in dosare pentru ca puteau sa fie facute, refacute, furate, adaugate, in functie de interesul pe care l-au avut cei care le-au avut in custodie si o vad ca pe o intarziere fara niciun rost.

Acum, problemele sunt altele, intram in UE nepregatiti economic, dar probabil ca sunt interese politice legate de anumite lupte dintre principalii reprezentanti ai tarii noastre.

Evenimentul Zilei, 28 aug 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *