Revista Bilant aduce in atentia cititorilor pe nou venitul in randul ministrilor guvernului Tariceanu, Radu Berceanu. Bilant prezinta cum si-a agonisit si la cat se ridica averea ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu.

Numit de curand ministru al transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu revine in atentia opiniei publice dupa ce, in urma cu opt ani, prelua portofoliul Industriilor si Comertului. In vechea functie, prin masurile luate, a declansat o serie de controverse.

Scandalurile de coruptie in care a fost implicat, toate finalizate cu “neinceperea urmaririi penale” de catre procurori, l-au scos totusi, ulterior, pe Berceanu, din zona suspiciunilor. Desi a fost implicat in debarcarea lui Petre Roman de la conducerea PD, Berceanu a fost trecut in linia a doua a partidului si a avut timp suficient sa-si dezvolte afacerile.

Devenit, in actuala legislatura, senator PD si vicepresedinte al Senatului, el a uitat, in virtutea inertiei, sa renunte la calitatea de administrator al uneia dintre firmele sale, aflandu-se mai multa vreme intr-o stare de incompatibilitate. Anul trecut, prin sotie si prin cei doi fii, senatorul Berceanu a infiintat alte firme si si-a sporit averea si directiile de dezvoltare.

Recent, la presiunea mass-media, Berceanu a intrat in vizorul comisiei de cercetare a averilor, din cauza unor neconcordante aparute intre averea declarata si cea reala. Estimarea averii lui Radu Berceanu aduce mari surprize.

Carte de vizita

Radu Mircea Berceanu s-a nascut pe 5 martie 1953 in Ramnicu-Valcea. Este casatorit cu Mihaela Marinela (52 ani) si are doi copii, Andrei (22 ani) si Victor (25 ani). In 1978, a absolvit Facultatea de Constructii de Aeronave din cadrul Politehnicii Bucuresti, iar primii doi ani de stagiatura i-a incheiat ca inginer la Centrul de Incercari in Zbor al Industriei Aeronautice Romane.

In perioada 1980-1990 a fost profesor la Liceul Aeronautic Craiova (Liceul Industrial nr. 1), iar, in paralel, dupa 1984 a functionat ca inginer si la Fabrica de Avioane Craiova. In decembrie 1989, a patruns, alaturi de alti manifestanti, in Comitetul Judetean de Partid Dolj si a devenit presedintele CFSN-ului si al CPUN-ului din judet.

A fost membru FSN/PD si presedinte al organizatiei PD Dolj de la infiintare. Ulterior, pe linie de partid, a detinut functiile de secretar, vicepresedinte executiv si vicepresedinte al PD.

In perioada 1990-2004 a fost deputat FSN/PD de Dolj, iar din 2004 a fost ales senator PD de Dolj pe listele Aliantei D.A. In aprilie 1998 a fost numit ministrul industriei si comertului, functie pe care a detinut-o pana in decembrie 2000. Luna trecuta Radu Berceanu l-a inlocuit pe Gheorghe Dobre la conducerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Venituri: 3.625.855 dolari

  • Venituri din salarii: 130.000 dolari
    In perioada 1990-1992, castigurile salariale ale deputatului Radu Berceanu au fost de aproximativ 15.000 dolari. In legislatura urmatoare, la un salariu mediu de 600 dolari lunar, veniturile salariale au fost de aproximativ 29.000 dolari.

    In perioada 1996-2000, la un salariu de 700 dolari lunar, veniturile se ridica la 33.600 dolari, iar in penultima legislatura, veniturile au fost de 38.400 dolari. In perioada decembrie 2004 – ianuarie 2006, senatorul Berceanu a castigat, la un salariu mediu de 1.200 dolari lunar, 14.400 dolari.

    Totalul castigurilor salariale in perioada 1990-2006 a fost, asadar, de aproximativ 130.000 dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *