Crescatorie de porcusori de Guinea, infiintarea de cabinete pentru masaj oriental, achizitia unui elicopter sau restaurarea unei biserici sunt cateva dintre cererile formulate pentru primirea de fonduri Sapard.

“Am avut o solicitare pentru infiintarea unei crescatorii de porcusori de Guinea, care nu a putut fi aprobata intrucat fondurile comunitare nu sunt alocate pentru astfel de investitii”, a spus Teodor Bate, directorul centrului regional al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit de la Targoviste.

Agentia atribuie fonduri pentru cresterea de animale, insa doar pentru cele care produc carne destinata consumului. Tot la centrul regional de la Targoviste a fost primita o solicitare din partea unei firme cu capital italian interesata sa primeasca bani pentru a creste magari, activitate neinclusa pe lista investitiilor finantate de UE.

Unii intreprinzatori vor sa se ocupe cu cresterea de pauni, chinchilla, si lipitori, iar altii vor sa obtina finantare Sapard pentru infiintarea unor cabinete de masaj oriental in cadrul pensiunilor agroturistice.

Si la nivelul central al Agentiei exista destule solicitari putin obisnuite pentru un astfel de program. Fermierii vor fonduri Sapard pentru o gama variata de activitati si achizitii, mergand de la cumpararea de masini si utilaje destinate efectuarii lucrarilor agricole, elicopter sau masini utilitare, pana la ace si ata de cusut.

Exista si romani care au cerut sume de pana la cateva mii de euro pentru finalizarea reparatiilor in propriile locuinte, cum ar fi schimbarea sau repararea instalatiei sanitar-veterinare.

Din necunoastere sau interpretare gresita a informatiilor, taranii solicita fonduri UE si pentru amenajarea unui Internet-cafi sau magazin online pentru produse agricole.

Dornici sa se ridice la nivelul standardelor UE, romanii sunt constienti ca trebuie sa aiba si structurile necesare pentru a putea avea acces la banii europeni dupa aderare.

Asa se face ca un fermier a cerut sa fie indrumat, dupa ce s-a plimbat pe la mai multe institutii, pentru infiintarea “unei ferme zootehnice de tarani”, de fapt o ferma de vaci. O alta solicitare a starnit chiar invidia angajatilor Agentiei. Fermierul are nevoie de o limuzina Mercedes, care trebuie livrata direct acasa, la poarta.

HotNews.ro, 03 iul 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *