In sedinta de joi, la Senat, reprezentantii PSD si PRM au refuzat sa voteze legea privatizarii Bancii Comerciale Romane. Senatorii opozitiei au parasit sala in semn de protest fata de reprezentantii puterii care, miercuri, au votat la Comisia juridica, pe furis, proiectul de lege.

Proiectul de lege privind privatizarea BCR era o prioritate pe ordinea de zi a sedintei de joi, insa senatorii PSD au refuzat sa-l voteze. Social democratii au invocat motive de procedura, amemnitand cu parasirea salii de sedinta.

“Suntem convinsi ca privatizarea BCR este importanta si dorim sa o facem, dar in conditiile in care a venit proiectul de lege, acesta nu poate fi aprobat. Acea clauza a actului normativ prin care se solicita aprobarea contractului de vanzare cumparare a BCR nu are ce cauta intr-un proiect de lege”, a declarat senatorul PSD, Ion Solcanu.

PSD impreuna cu PRM au solicitat reintoarcerea la comisii pentru ca proiectul sa fie dezbatut din nou si sa fie acceptate si amendamente. “Propunem sa se intorca la comisii, sa se faca un raport in care sa fie incluse si amedamentele pe care Guvernul trebuie sa le accepte si, apoi, in sesiunea extraordinara sa fie aprobat in plen” a solicitat Solcanu.

Si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a recunoscut ca proiectul de lege nu este bine realizat iar ca articolul in care este prevazut acordul de vanzare-cumparare nu tine de aprobarea Parlamentului si, de aceea, a sugerat sa fie retrimis Guvernului pentru refacere.

“In 16 ani de zile nu am intalnit vreun proiect de lege de privatizare in care sa fim nevoiti sa aprobam contractul de vanzare-cumparare. Acest proiect de lege trebuie sa fie refacut de guvern pe formula marilor privatizari pe care le-am facut.

Parlamentul nu trebuie sa fie in situatia sa aprobe un contract de vanzare-cumparare, noi aprobam eventualele derogari prevazute in contract, in urma negocierilor”, a explicat Vacaroiu.

In ciuda insistentelor opozitiei si a presedintelui Senatului, care a indemnat la calm, parlamentarii PSD si PRM au parasit sala. Ultima sedinta a Senatului inainte vacantei s-a terminat din lipsa de cvorum.

Protestul PSD se poate explica si prin faptul ca, miercuri, membrii Comisiei juridice din cadrul Senatului au votat, in lipsa opozitiei, proiectul de lege privind privatizarea BCR.

Istoria acestui vot e chiar mai complicata. Dupa ce, marti de dimineata, Comisia a decis amanarea discutiilor pentru sesiunea extrordinara, dupa amiaza lucrurile s-au schimbat si senatorii puterii s-au mobilizat si au adoptat proiectul de lege.

Actul normativ privind privatizarea BCR va fi dezbatut din nou la comisii, in urmatoarea saptamana. In sesiunea extraordinara din august va fi depus raportul in plen, pentru aprobare. In cazul in care va trece de Senat, proiectul urmeaza sa fie dezbatut si la Camera Deputatilor in sesiunea extrordinara din septembrie.

HotNews.ro, L.P., 29 iun 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *