Compania European Media Invest din Germania (EMI Deutschland) a preluat pachetul majoritar de actiuni de la Grupul de presa Medianet SRL (transformat odata cu tranzactia in SA), editorul cotidianului “Ziarul de Iasi”.

Tranzactia face parte dintr-un plan de dezvoltare pe care ARBOmedia AG, proprietarul EMI Deutschland, il deruleaza in Romania. ARBOmedia AG este o companie cu capital privat, listata la Bursa din Frankfurt, si are filiale in sapte tari din Europa.

Alexandru Lazescu, reprezentantul asociatilor care au vindut participatiile de la Grupul de presa Medianet, considera ca investitia EMI Deutschland reprezinta o oportunitate deosebita pentru Ziarul de Iasi: “Am facut un pas firesc pentru ca procesul de consolidare a mass media romanesti e inevitabil, iar ultimele semne din piata nu fac decit sa confirme acest lucru.

Doua au fost motivele pentru care, dintre diferitele propuneri pe care le-am avut in timp, ne-am decis sa o alegem pe cea venita dinspre “ARBOmedia”.

Primul e acela ca de ani de zile colaboram excelent cu echipa de acolo, care gestioneaza vinzarile nostre de publicitate la nivel national.

In al doilea rind, ideea de a fi parte a unui proiect major de presa locala la nivel national a fost extrem de tentanta pentru cei dintre noi care in anii ’90 am construit fosta retea “Monitorul”, care ajunsese in 1999 sa cuprinda 19 titluri”.

Silviu Ispas, reprezentantul EMI Deutschland in Romania, crede ca tranzactia reflecta importanta crescinda pe care presa locala o are in actualul peisaj jurnalistic.

“Ca director general al EMI Deutschland si imputernicit sa reprezint
interesele actionarului majoritar, confirm intentia noastra ferma de a intari, prin aceasta achizitie si prin cele viitoare, investitia pe care a inceput-o ARBOmedia acum trei ani prin serviciul de reprezentare la nivel national al presei locale pe piata de vanzari de publicitate.

Obiectivul EMI este de a extinde investitiile structurale, astfel incit reteaua de ziare in care EMI va detine tiluri de participare sa poata
mentine independenta editoriala, asa cum este ea inteleasa si predata in marile scoli de presa, avind la baza in primul rind o organizare corecta si moderna a afacerii de presa si un cert confort financiar si organizational.

Ma bucur sa putem anunta acest “nou inceput” alaturi de echipa care a facut istorie inaintea timpului, echipa Ziarului de Iasi”.

Serban Ciusca, directorul ARBOmedia Romania, apreciaza achizitia ca fiind o reusita si un cistig al ambelor parti. “Ne bucuram ca partenerii nostri de la compania EMI au devenit actionari majoritari ai “Ziarului de Iasi”, unul dintre titlurile locomotiva al pachetului de 40 de publicatii locale al caror spatiu publicitar il gestioneaza ARBOmedia.

Parteneriatul cu “Ziarul de Iasi” ne-a ajutat sa recomandam catre EMI aceasta achizitie, deoarece am avut prilejul sa constatam ca, pe linga audienta buna pe care o are, publisherul este unul dintre cei mai
profesionisti, incepind de la calitatea editoriala si pina la managementul curent. “

Redactorul sef al “Ziarului de Iasi”, Toni Hritac, considera ca tranzactia
a survenit intr-un moment in care ziarul avea nevoie de asa ceva.

Ziarul de Iasi avea nevoie de un proiect, un tel care sa remotiveze echipa. Vremea solitudinii a trecut, iar apartenenta la un trust puternic poate naste si consolida resurse deosebite de dezvoltare”.

Pe linga EMI Deutchland, care detine pachetul majoritar, restul actiunilor sint impartite de fondatorii ziarului, Cezar Caluschi, Toni Hritac, Alexandru Lazescu, Dan Radu si Gabriel Rusu.

HotNews.ro, 04 iun 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *