Trei judete din tara – Brasov, Vrancea si Covasna – se confrunta cu gripa aviara. Autoritatile au luat masuri drastice pentru izolarea virusului. Din fericire, in tara noastra nu a fost confirmat, pana in prezent, vreun caz de gripa aviara la om.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca in fermele de la Codlea – unde a fost confirmat virusul H5, nu s-au respectat normele de prevenire a raspandirii gripei aviare. Mai mult, ministrul Flutur a cerut premierului schimbarea conducerii Autoritatii Nationale Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru proasta gestionarea a situatiei gripei aviare.

De altfel, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, Mihai Dumitru, a demisionat, marti, din functie.

Potrivit Antena 3, ancheta facuta la ferma din Codlea arata ca vina ii apartine patronului, care a profitat de dezinteresul sefilor de la Directia Sanitar Veterinara Brasov. Ferma a functionat trei luni fara medic veterinar, desi, conform legii, in aceste conditii, ar fi trebuit inchisa.

Cu toate acestea, sacrificarea pasarilor pentru vanzare a continuat chiar si dupa ce, vineri, s-a aflat ca pasarile sunt infectate cu virusul aviar.

In Brasov, s-a confirmat prezenta virusului la inca o ferma din Codlea, Pati Prod. A fost deja instituita carantina in localitatile Beclean, Vistea, Feldioara si Soars si exista suspiciunea prezentei virusului aviar in alte opt localitati.

Autoritatile iau in calcul devierea circulatiei de pe DN dinspre Sibiu spre capitala pe Valea Oltului.

In Harghita, peste 3 000 de kilograme de carne de pasare provenind de la ferma din Codlea ( unde a fost depistat un focar de gripa aviara) au fost puse sub sechestru. Autoritatile au decis ca intreaga cantitate de carne de pasare sa fie incinerata.

De asemenea, au fost distribuite populatiei fluturasi cu indicatii privind prevenirea gripei aviare, iar in mai multe unitati sanitare au fost amenajate sectii speciale, in eventualitatea unor posibile cazuri de imbolnaviri la om.

Masuri de izolare a virusului au fost luate si in judetul Covasna, unde au fost confiscate marti, peste o tona de carne de pui care provenea din judetul Brasov.

O situatie grava exista in comuna Sita Buzaului, din judetul Covasna, unde o familie intreaga este izolata si supravegheata de medici. Toti cei sase membri ai familiei au mancat carne de pui si oua crude, desi pasarile incepusera sa moara in gospodarie.

HotNews.ro, D.M., 16 mai 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *