Site-ul 2Spare a publicat recent o lista cu cei mai cunoscuti si inventivi pungasi, escroci si impostori din intreaga istorie a lumii, oameni care stapaneau la perfectie arta inselaciunii si au obtinut, gratie acestui talent, bani si glorie.

Omul care a vandut Turnul Eiffel

Cehul Victor Lustig (1890-1947) este considerat unul dintre cei mai talentati escroci din toate timpurile. Stabilit in SUA in 1920, obtine zeci de mii de dolari din diverse escrocherii, dar cea mai rasunatoare afacere a sa este vanzarea Turnului Eiffel. In 1925, aflat la Paris, el citeste in ziar ca vestitul turn s-a deteriorat si ca are nevoie de reparatii capitale.

Dandu-se drept reprezentant al guvernului, organizeaza o licitatie si le destainuie unor oameni de afaceri ca suma necesara restaurarii turnului este prea mare, de aceea autoritatile vor sa-l darame si sa-l vanda ca metal vechi.

Reuseste sa vanda turnul unui afacerist si fuge la Viena cu banii. Pagubitul nu a dorit sa se faca de ras si nu a suflat un cuvant, astfel ca Lustig s-a intors la Paris si a mai vandut o data turnul. De data aceasta, cel escrocat a sesizat politia, iar Lustig a fugit in SUA. In 1935, Lustig a fost arestat si condamnat la 20 de ani de inchisoare. A murit de pneumonie in 1947 in celebra puscarie Alcatraz.

Spaima bancilor

Frank William Abagnale (nascut in 1948) are faima celui mai de succes jefuitor de banci din SUA. In anii ’60, a falsificat cecuri si a sustras pe baza lor cinci milioane de dolari. Banii ii cheltuia in restaurante de lux, pe haine de firma si pe femei, carora le facea daruri scumpe. Povestea sa sta la baza filmului “Catch Me If You Can”, cu Leonardo DiCaprio in rolul principal. Astazi, este consultant in domeniul fraudelor bancare si multimilionar.

Falsul Rockefeller

n anul 2001, politia canadiana a retinut un escroc de origine belgiana, Christophe Rocancourt (nascut in 1967), care se lauda ca ar fi bun amic al lui Bill Clinton si unul dintre mostenitorii lui Rockefeller.

El a fost arestat impreuna cu sotia sa, P’a Reyes, fost model “Playboy”, care l-a ajutat la escrocarea unui om de afaceri din Vancouver. Cuplul ajunsese in Canada, fugind din SUA, dupa ce escrocasera mai multe persoane. In 2002 a fost extradat in SUA, unde a marturisit ca de-a lungul “carierei” adunase din escrocherii 40 milioane de dolari. In prezent, se afla dupa gratii.

Impostor cu scoala vietii

De-a lungul vietii, Ferdinand Waldo Demara (1921-1982) a schimbat zeci de meserii. Nu a absolvit nici macar scoala primara, dar se prezenta deseori ca absolvent al unor universitati americane.

A fost, rand pe rand, ajutor de serif, inginer constructor, psiholog, avocat, calugar benedictin, ziarist, oncolog, profesor de matematica. Ceea ce il interesa nu era profitul, ci statutul social. Despre viata sa s-a scris o carte, ecranizata cu titlul “Marele impostor”.

Falsul fiu al lui Sidney Poitier

David Hampton (1964-2003) se prezenta drept fiul celebrului actor american Sidney Poitier. Falsa identitate i-a adus diferite foloase, cum ar fi servirea mesei gratuit in restaurante de lux, dar si ospitalitatea unor celebritati precum Melanie Griffith sau Calvin Klein. In 1983 a fost arestat pentru escrocherie si condamnat la plata unor daune in valoare de 4.490 dolari. A murit de SIDA.

Duetul care nu stia sa cante

In anii 1990 a izbucnit un scandal in care era implicat popularul duet Milli Vanilli din Germania. S-a dovedit ca pe inregistrarile audio erau imprimate vocile altor cantareti, nu ale celor doi membri ai formatiei. In urma scandalului, duetul a trebuit sa returneze Premiul Grammy primit in 1990. In perioada de glorie, grupul a vandut 8 milioane de CD-uri si 14 milioane de discuri.

Printesa Caraboo

In 1817, in Noua Anglie isi face aparitia o femeie tanara, imbracata in straie exotice, care vorbea o limba ciudata. Tanara se dadea drept printesa Caraboo dintr-o insula din Oceanul Indian, pretinzand ca fusese rapita de pirati si se salvase miraculos in urma unui naufragiu.

Timp de zece luni, printesa a fost in centrul atentiei: se catara in copaci, canta in limba ei necunoscuta si inota goala. Dupa un timp, o oarecare doamna Nill o recunoaste pe “printesa” si dovedeste ca era vorba de o impostoare. Mary Baker era fiica de cizmar si fusese guvernanta la familia Nill.

Evenimentul Zilei, 13 apr 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *