404 Not Found


nginx
“Firmele-fantoma” din constructii vor fi demolate – Sporting News

Promisiunea se va implini prin introducerea certificarii firmelor din domeniu. Participarea la achizitiile publice ale statului va fi deschisa doar firmelor care vor detine o certificare pentru tipul respectiv de lucrare si pentru marimea acesteia. Obtinerea certificarii va fi conditionata de un audit premergator.

Zilele senine ar putea fi numarate pentru micile firme de apartament din constructii care, pe baza relatiilor sus-puse, castiga licitatii importante, iar ulterior, neavand capacitatea reala de a efectua lucrarile, le tocmesc mai departe, pe nimic, constructorilor seriosi.

Nici angajatorilor de munca la negru din sector nu le va surade mai mult viitorul, insa, din pacate, afectati ar putea fi si micii constructori seriosi, aflati la inceputul drumului.

Un proiect de lege propus de Patronatul Societatilor de Constructii (PSC) si insusit de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) prevede introducerea unor certificate de calificare profesionala in constructii care va conditiona accesul oricarei firme la banii statului sau cei ai administratiilor locale.

Inspiratie europeana

Potrivit notei de fundamentare a propunerii, o astfel de lege este necesara atat pentru completarea sistemului de asigurare a calitatii in constructie, cat si pentru alinierea la directivele europene.

“Amplasarea Romaniei intr-o zona intens seismica, cu conditii climatice deosebite, conduce la necesitatea adoptarii de masuri drastice pentru asigurarea nivelului calitativ al constructiilor”, spun oficialii MTCT.

Desi, theoretic, aceasta garantie este acordata de Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, este imperios necesara si introducerea unori modalitati prin care competenta tehnica a intreprinderilor sa fie tinuta sub control.

In unele tari europene s-a instituit un sistem propriu de certificare a calificarii profesionale, care functioneaza de foarte multi ani.

Cinci tari – Belgia, Grecia, Italia, Portugalia si Spania – au instituit un sistem de certificare obligatoriu, alte noua tari – Marea Britanie, Elvetia, Franta, Finlanda, Germania, Norvegia, Olanda, Polonia si Suedia – au un sistem facultativ, iar in unele tari nu s-a instituit inca.

In mare, legislatia care va fi introdusa si la noi stabileste criterii pe care trebuie sa le indeplineasca firmele.

Acestea sunt juridic-administrative: privind indeplinirea conditiilor de eligibilitate, legalitatea functionarii, solvabilitatea, achitarea taxelor si impozitelor; criterii economico-financiare: privind justificarea capacitatii financiare si economice; criterii tehnice: privind conditiile tehnice ce trebuie indeplinite de intreprinderile din constructii pentru certificarea capacitatii tehnice profesionale.

Inregistrarea la Registrul Comertului – conditionata

Spre deosebire de momentul actual, in viitor firmele vor trebui sa se inscrie intr-un Registru profesional al intreprinderilor din constructii, care urmeaza sa fie tinut de MTCT.

Inscrierea la Oficiul Registrului Comertului (ORC) va fi conditionata de prezenta in Registru. Aceasta va asigura dreptul de a opera pe piata in domenii bine precizate, cum ar fi lucrari de drumuri, constructii imobile, instalatii, amenajari interioare si la lucrari de o anumita marime. Vor fi admise una sau mai multe calificari in domeniu.

Pentru inceput, inscrierea in Registru se va face pe baza unor declaratii pe proprie raspundere, reprezentand un angajament al constructorului privitor la structura sa organizatorica, tehnologiile folosite, personalul de conducere, echipamentele detinute si modul de asigurare a calitatii.

Daca in termen de un an firma nu va dovedi concret ca a indeplinit angajamentele asumate, aceasta va fi radiata din oficiu de la ORC, deoarece administratorii depun initial si un consimtamant in acest sens.

Achizitiile publice – cu certificate de buna purtare

Pentru participarea la achizitii publice, firmele vor mai fi obligate sa prezinte un certificat de calificare profesionala, care va fi eliberat de o firma specializata in certificare.

“In prezent, in Romania sunt active 14-15 firme autohtone si cateva internationale, insa numarul acestora va creste o data cu introducerea acestei obligativitati”, spune Adriana Iftime, director general executiv al initiatorului PSC.

Obtinerea certificatului se va face pe baza informatiilor solicitate de firma de certificare si furnizate de constructor, precum si in urma unui audit efectuat, care nu va dura mai mult de 90 de zile.

Functie de concluzii, certificarea va putea fi extinsa sau restransa la anumite domenii, suspendata sau retrasa, iar clasa de competenta – referitoare la volumul si importanta lucrarii – va fi modificata.

Certificatul nu va fi acordat firmelor aflate in lichidare, faliment, urmarire judiciara, cu datorii la bugetul de stat sau celor ai caror administratori au fost condamnati definitiv pentru greseli profesionale, coruptie sau frauda.

In privinta performantelor economice, proiectul stabileste o clasificare in functie de cifra de afaceri din ultimii 3-5 ani, detinerea politelor de asigurare a riscurilor profesionale, bilanturi contabile, rapoarte financiare sau de audit. Tehnic, firma va fi certificata pentru dotarea sa, aplicarea standardului de calitate ISO 9000, experienta anterioara, calificarea personalului.

Atribuirea contractelor de achizitii publice firmelor necertificate este interzisa, se mai precizeaza.

Firmele dubioase – luate la puricat

Specialistii nu se pun de acord asupra efectelor introducerii acestei legi. In timp ce unii spun ca masura este recomandabila, in principiu, dar va afecta micii constructori cinstiti, altii opineaza ca vor fi lovite doar firmele de apartament.

“In principiu, certificarea firmelor este buna, dar nu va fi la fel pentru micile firme care se afla la inceput, au personal superior pregatit, insa nu au cum sa aiba lucrari anterioare facute si nici utilaje, care sunt, de altfel, foarte scumpe”, spune Mircea Radu, director al firmei de consultanta la Euro House Construct.

Avantajate vor fi aproximativ 100 de firme mari, ramase intre timp fara personal, dintre care multe infiintate inainte de 1990, dar care au dotari chiar vechi si care au castigat contracte importante in ultimul deceniu, spune acesta.

“Nu este o masura abuziva, dar va ucide concurenta”, crede acesta. Afectate vor fi si firmele-fantoma, de apartament, iar un astfel de proiect incearca sa stavileasca frauda din constructii, spune Mircea Radu.

Opinia ca aplicarea legii va duce la decimarea firmelor mici este respinsa de initiatorul PSC. Acesta invoca prevederi specifice ale proiectului, potrivit carora la mai putin de trei ani de la infiintare firmele vor putea obtine certificate pe termen limitat, urmand dupa primul an sa demonstreze indeplinirea conditiilor pentru care a primit certificatul.

Masura va duce la desfiintarea muncii la negru in domeniu, fenomen care afecteaza constructorii. “Firmele vor trebui sa declare numarul de angajati pe care il au si sa probeze ca cifra de afaceri declarata a fost obtinuta ori cu angajatii proprii, ori prin cedarea lucrarilor in subantrepriza altor firme cu mai multi salariati. Altfel, nu vor primi certificatul”, spune Adriana Iftime. “O firma mica, dar corecta nu are de ce sa se teama”, adauga directorul PSC.

Legea e similara cu marcajul CE al produselor

“Obtinerea certificatelor nu va fi limitativa, iar acestea vor fi similare pentru firme cu marcajul produselor din UE cu sigla CE. Introducerea legii va duce la cresterea performantei firmelor din constructii, iar aceasta va fi o garantie acordata ca firmele respective au dotarile necesare, personalul potrivit, puterea financiara necesara lucrarilor respective”.
Cristian Stamatiade, director pentru reglementare in constructii in MTCT

BaniiNostri.ro, 01 apr 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *