Meteorologii avertizeaza ca incalzirea din ultimele zile a creat conditii de topire rapida a zapezii si o crestere a debitelor raurilor. In Moldova, apele raului Trotus au iesit din matca si izoland satele Agas, Cotumba, Sulta, Goioasa si Cosnea, din judetul Bacau, dupa ce a distrus podetele.

Meteorologii anunta ca in urmatoarele 24 de ore, debitele vor fi in general in crestere, ca efect combinat al precipitatiilor prognozate, cedarii apei din stratul de zapada si propagarii.

Exceptie vor face cursurile inferioare ale Muresului, Jiului, Oltului, Vedei, Argesului si Ialomitei pe care debitele vor fi in scadere si raurile din Dobrogea, pe care debitele vor fi stationare.

Cresteri mai importante de debite, cu depasiri ale cotelor de aparare, sunt posibile, ca urmare a precipitatiilor prognozate si cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte, pe cursurile superioare ale raurilor din bazinele Viseu, Iza, Mara, Tur, Somes, Crasna, Crisuri, Aries, Mures, Olt, Suceava, Moldova, Bistrita si Trotus.

Se va situa peste cota de inundatie raul Olt, in zona Hoghiz, jud. Brasov cu previziuni de crestere.

Pe sectorul romanesc al Dunarii, aval Portile de Fier, debitele erau in crestere la Gruia si pe sectorul Giurgiu-Braila, in scadere usoara pe sectorul Calafat-Zimnicea, la Galati si Tulcea si stationare la Isaccea.
Sursa: Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor

HotNews.ro, 29 mar 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *