O echipa a EVZ a mers, joia trecuta, in coloana oficiala a presedintelui Traian Basescu 200 de kilometri, fara ca ofiterii din Serviciul de Protectie si Paza sa se sesizeze si sa-i scoata pe jurnalisti din sirul de automobile cu girofar.

Intr-o masina de culoare neagra cu numar de Bucuresti, ziaristii EVZ au reusit sa parcurga drumul Odorheiu Secuiesc-Predeal avand in fata o duba cu “luptatori SPP”, iar in spate o masina a politiei, care inchide coloana prezidentiala.

Suita presedintelui, plus o masina

La un moment dat, in urma echipei de ziaristi s-a aflat – pentru cativa kilometri – si unul dintre jeepurile care asigura paza directa a presedintelui. Nicio reactie insa, masina EVZ si-a continuat drumul in liniste.

Fara intrebari, fara acreditare, fara a-si anunta prezenta, jurnalistii au fost, practic, asimilati coloanei, beneficiind de toate avantajele: au inaintat la trei masini distanta de presedinte fara sa constate cineva prezenta lor, au traversat orasul Brasov in 5 minute, fara sa tina cont ca semafoarele aveau culoarea rosie si ca mergeau pe contrasens, ba au fost salutati cu mana la chipiu de politisti.

Plimbarea prin Romania la cativa metri de masina presedintelui a luat sfarsit in Predeal, pe Strada Libertatii, dar nu pentru ca SPP a sesizat ca revine in Bucuresti cu o masina in plus fata de cele care plecasera initial spre Harghita, ci pentru ca seful statului a decis sa faca un popas inaintea transmisiei televizate a meciului de fotbal Betis Sevilla – Steaua.

La cateva zile dupa incident, reprezentantii SPP au precizat ca este imposibil sa se fi petrecut asa ceva.

Dupa ce ziaristii le-au relatat cu detalii intamplarea, “garzile” prezidentiale s-au incurcat in explicatii fara sa reuseasca sa justifice foarte clar cum a fost posibil ca o masina privata sa se “lipeasca” la coloana oficiala a lui Basescu si sa parcurga peste 200 de kilometri fara a avea o aprobare pentru a fi acolo.

SPP: “Politistii se emotioneaza in provincie”

Demersul jurnalistic a inceput dupa ce politistii din Odorheiu Secuiesc au confundat masina EVZ – un automobil negru, cu numar de Bucuresti – cu cele aflate in coloana oficiala a presedintelui Traian Basescu, venit in vizita la Odorhei pe 16 martie.

Astfel ca, in momentul in care seful statului a luat masa la un restaurant de la marginea orasului, automobilul EVZ a fost indrumat politicos, cu rotiri de maini grabite, dar sigure ale politistilor, in locul in care se afla si masina oficialului de la Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al SPP, Bogdan Onea, admite ca politistii ar fi putut sa faca aceasta confuzie: “In general, in provincie, politistii sunt foarte emotionati cand trece un oficial prin zona si daca vad o masina de Bucuresti o saluta.

Dar exista un control strict a tot ce inseamna spatele coloanei oficiale, comunicam cu politistii care stau in spatele ultimei masini a coloanei si astfel verificam sa nu existe vreun pericol la adresa presedintelui”.

Insa dupa ce seful statului si-a potolit foamea, impreuna cu o parte din cei care-l insoteau, automobilele venite cu demnitarul de la Cotroceni s-au incolonat si au virat spre Bucuresti.

Automobilul EVZ a demarat “lipit” de o duba albastra, intr-o coloana formata din 9 automobile, iar un echipaj al politiei aflat in spatele jurnalistilor, cu sirena si girofarul pornit, incheia sirul oficialului.

Cum se vede tara cand esti bine pazit

De-aici inainte, drumul a fost linistit, o plimbare de placere intr-o Romanie care, in viteza, are alt contur. Doar pentru cateva momente te simti stingher, putin rusinat fata de soferii care-ti fac loc si opresc pe marginea drumului, chiar in buza santului.

In apropiere de Feliceni, unul dintre automobilele SPP de escorta directa a oficialului trage pe dreapta, de langa presedinte, si il lasam in urma. Va reveni doua sate mai incolo, la intrarea in Porumbenii Mici, si ofiterii ne vor depasi fara intrebari sau curiozitati, reluandu-si locul in dispozitiv.

Pe traseu, toti romanii se dau in laturi, avertizati fiind de sirene sau lumini de un albastru intermitent, si ne privesc intr-un mod straniu. Cand mergi accelerat, cu aproape 100 de kilometri pe ora, figurile cetatenilor de pe trotuar incep sa para admirative.

Oamenii vazuti din fuga coloanei oficiale n-au parca nicio expresie pe fata la inceputul drumului, dar dupa ce te obisnuiesti cu viteza pare ca incep sa-ti zambeasca si, dupa inca o bucata de drum, arata chiar fericiti ca tu te afli pe scaunele din coloana autoritatilor statului.

La Cristuru Secuiesc, tensiunile dintre romani si maghiari aproape ca incep sa arate a poveste cand pe la porti oamenii isi ridica palariile cu respect la trecerea sirului de masini ale presedintelui.
Articol integral in EVZ

Oana Dobre, Liviu Iolu

Evenimentul Zilei, 23 mar 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *