În urma identificării posturilor din învăţământ care din toamna anului viitor intră în restrângere de activitate, din cauza numărului mic de copii şi de clase, aproape 130 de cadre didactice din judeţ riscă să rămână fără un loc de muncă. Situaţia alarmantă se află, aşa cum a declarat inspectorul şcolar general adjunct Niculai Barbă (foto) “la învăţătoare şi la educatoare, unde din toamnă vor dispărea 70 de posturi”

Este vorba despre 59 de catedre pentru învăţători şi 11 catedre pentru educatori, multe dintre ele fiind chiar în şcolile din municipiul Suceava. Nu doar învăţătorii şi educatorii sunt în situaţia de a rămâne fără un loc de muncă anul viitor, ci şi profesori de matematică, istorie, limba română, biologie, chimie şi discipline tehnologice.

Aşa cum am mai spus, în restrângere de activitate riscă să intre un număr mare de cadre didactice din mediul urban, iar municipiul Suceava se află în fruntea “clasamentului” în ceea ce priveşte numărul învăţătorilor şi educatorilor ale căror posturi sunt trecute pe “lista neagră”. Astfel, în şcolile din municipiu vor dispărea din toamnă 16 posturi de învăţători, cele mai multe dintre ele, şi anume patru, fiind la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 11. De asemenea, în restrângere de activitate vor mai intra doi profesori de istorie, tot de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 11, trei profesori de matematică de la Şcoala cu clasele I-VIII “Ion Creangă”, dar şi cadre didactice de limba română, istorie sau fizică.

Inspectorul şcolar general adjunct Niculai Barbă a precizat că “unele dintre aceste posturi intră în restrângere de activitate din cauze obiective, şi asta pentru că numărul populaţiei şcolare se află în scădere, însă în anumite situaţii, restrângerile de activitate pot fi efectul titularizărilor ilegale şi scoaterii nejustificate a unor posturi la concurs, în anii anteriori”.

În perioada imediat următoare urmează ca în fiecare şcoală unde sunt posturi care intră în restrângere, cadrele didactice de la acele discipline să fie evaluate, pentru a se vedea care dintre ele, în funcţie de punctaj, va rămâne fără catedră. Lucrul aceasta trebuie să se realizeze până pe 7 aprilie, întrucât, aşa cum a precizat Niculai Barbă, “pe 25 şi pe 26 aprilie va avea loc şedinţa publică unde profesorii care şi-au pierdut catedra au posibilitatea să ocupe un alt post, vacant”. Trebuie menţionat faptul că, spre deosebire de anul trecut, numărul restrângerilor de activitate din învăţământ din acest an este cu 20% mai mare.

www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *