In ciuda nevoilor presante, fondurile UE destinate proiectelor de dezvoltare din Romania au ramas neutilizate. In unele cazuri, principalele trei programe finantate de UE – ISPA, PHARE si SAPARD – au utilizat doar 10 pana la 20 de procente din fondurile disponibile.
Uniunea Europeana a acordat ajutoare de miliarde de euro in vederea reducerii discrepantelor dintre statele membre si tarile candidate. Printre acestea din urma se numara si Romania.
Doar jumatate dintre romani au acces la apa curenta sau sisteme de colectare a deseurilor. Aproximativ 45% din drumurile publice sunt nepavate, iar majoritatea celor pavate sunt intr-o stare proasta. In aceeasi situatie sunt sutele de poduri rutiere sau de cale ferata. Pentru multi dintre cei 500 000 de someri din tara, lucrul in strainatate pare a fi singura solutie. Iar pentru cei care doresc sa deschida sau sa extinda o firma mica, imprumuturile bancare sunt adesea foarte greu de obtinut.
Acestea sunt doar cateva din problemele pe care fondurile europene de preaderare incearca sa le rezolve. Bruxelles a alocat aproximativ 3,8 miliarde de euro pentru proiectele de dezvoltare din Romania. Infrastructura, protectia mediului, mediul de afaceri si serviciile sociale se numara printre domeniile pe care autoritatile de la Bruxelles sunt dispuse sa le finanteze.
Dar, in ciuda nevoilor acute, institutiile, companiile, ONG-urile si cetatenii din Romania nu au reusit sa elaboreze suficiente proiecte eligibile. In unele cazuri, cele trei programe principale finantate de UE – ISPA, PHARE si SAPARD – au cheltuit doar 10 pana la 20 de procente din fondurile disponibile pentru Romania. Oficialii de la Bucuresti au fost nevoiti in mod repetat sa solicite extinderea termenelor, incercand in acelasi timp sa mareasca capacitatea de absorbtie.
“Cea mai mare problema este lipsa abilitatii de a elabora proiectele”, declara ministrul adjunct al finantelor, Nicolae Ivan, citat de Evenimentul Zilei. Acesta a adaugat ca multe dintre idei sunt declarate ineligibile deoarece initiatorii acestora nu pot dovedi ca dispun de fondurile necesare pentru cofinantare (de obicei, in valoare de 25% din total).