Suflanta Loteriei, cea care scuipa bilele aducatoare de milioane de euro, nu a fost niciodata controlata de expertii Biroului de Metrologie Legala.
Loteria Romana este singura institutie de jocuri de noroc scutita, printr-o lege speciala, de la verificarea masinariei cistigurilor. Guvernul Radu Vasile a permis Loteriei sa-si acorde singura licenta.

Loteria Romana este singura institutie din Romania de ale carei aparate si instalatii nu s-au apropiat niciodata expertii de la Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML), singurul avizat sa se ocupe de domeniul masinariilor din jocurile de noroc.
Cornel Olteanu, expert al Departamentului Jocuri de Noroc din cadrul BRML, sustine ca legislatia privind conditiile de autorizare, organizare si exploatare a jocurilor de noroc prevede verificarea anuala al suflantelor de tip LOTO sau bingo.
“In ultimii 16 ani, suflantele Loteriei Romane nu au fost niciodata controlate, deoarece Loteria a fost infiintata printr-o lege speciala si nu le trebuie licenta. Loteria beneficiaza prin lege de licenta pentru jocurile sale de noroc”, ne-a declarat expertul Cornel Olteanu.

Metrologia, singurul aviz

Potrivit legii, orice societate sau institutie care organizeaza jocuri de noroc trebuie sa solicite acordarea unei licente, actul care garanteaza ca jocul este corect.
Cel care solicita licenta trebuie sa accepte ca masinile de joc, instalatiile si dispozitivele sale sa fie controlate de catre expertii Biroului Roman de Metrologie Legala, singurii autorizati sa o faca. Masinile sint controlate din punct de vedere tehnic, ca mod de functionare, se verifica seturile de bile, suflanta si procentul de cistiguri din totalul rulajului incasarilor. Sint luate la puricat si actele de provenienta a instalatiilor.

Licenta, facuta cadou

Numai ca pentru Compania Nationala Loteria Romana SA s-a facut o exceptie de la lege. Ordonanta de Urgenta nr.159/1999, de infiintare a Companiei, stipuleaza, printre altele, ca “Loteria Romana beneficiaza de licenta pentru jocurile de noroc prin efectul prezentei ordonante de urgenta” (art. 7, alineat 4).
Prin acest articol, guvernul Radu Vasile i-a facut cadou Loteriei posibilitatea de a-si da singura licenta si, prin urmare, Loteria Romana nu mai este nevoita sa se supuna controlului expertilor de la BRML.

Loteria, restructurata periodic

De-a lungul anilor, Loteria Romana a fost restructurata periodic, insa cadoul cu licenta a aparut abia in 1999. In 1990 a fost infiintata Administratia Autonoma a Loteriilor si Pronosticurilor Sportive.
Un an mai tirziu, printr-o hotarire de guvern, a fost infiintata Regia Autonoma “Loto-Pronosport”. In 1994, prin alta hotarire, a aparut Regia Autonoma “Loteria Nationala”. Toate structurile noi au fost create pe scheletul vechilor structuri, insa in nici un act normativ nu exista vreo prevedere cum ca Loteria Romana ar beneficia de licenta printr-o decizie a Executivului. Noutatea a survenit abia in 1999.

Ieri, am luat legatura cu conducerea Loteriei si cu reprezentantii Biroului de Presa, dar nimeni nu a mai dorit sa stea de vorba cu noi pentru a ne lamuri cine si cum sint verificate suflantele de la Loteria Romana. •

“Cotidianul” nu are acces la 6/49

La inceputul saptaminii trecute, “Cotidianul” a adresat conducerii Loteriei Romane rugamintea de a asista la o tragere 6/49, mai ales ca, potrivit regulamentelor Loteriei, tragerile sint publice. Initial, am primit un raspuns favorabil. Marti, 24 ianuarie, directorul de marketing, Adrian Albu, a acceptat si a cerut Biroului de Presa al Loteriei sa se ocupe de toate demersurile. Joi, 26 ianuarie, am fost anuntati de catre Biroul de Presa ca putem asista la tragerea de duminica, 29 ianuarie. Ba chiar acelasi Birou de Presa ne-a indrumat ieri cum putem ajunge la studioul unde are loc tragerea.
La fata locului, am avut insa neplacuta surpriza sa constatam ca acelasi director Adrian Albu ne-a interzis accesul in studio. El ne-a transmis prin intermediul unui bodyguard, fara nici o alta explicatie, ca nu avem acces in sala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *