Amenzile date conducatorilor auto de catre Politia Rutiera vor putea fi platite direct de pe Internet, prin intermediul cardului bancar. Guvernul a anuntat ieri modificarea in sedinta de Guvern Ordonanta nr. 2/ 2001 privind regimul juridic al contraventiilor, astfel incat plata electronica sa fie recunoscuta de legislatie.

Acest lucru va permite lansarea in cel mai scurt timp a primei etape a proiectului “Ghiseul virtual de plati”, initiat de MCTI, privind plata electronica a amenzilor de circulatie. Astfel, soferii contravenienti isi vor putea plati amenda si prin intermediul Internetului, din contul de card direct in contul deschis in acest scop de Politia Rutiera.

Pentru amenzile platite in sistem electronic se va calcula un comision stabilit de procesatorul cardului bancar. “Comisionul va fi comparabil cu cel perceput de banci comerciantilor care au magazine virtuale in sistem 3D Secure, cu diferenta ca va fi suportat de platitor.

Platile pot fi efectuate cu tot ce inseamna Visa si MasterCard, in special carduri de debit nationale inrolate in 3D Secure, precum si prin carduri American Express, JCB si Diners”, a declarat Madalin Matica, director DotComerce, companie care a fost agreata ca procesator pentru anul 2006.
“Procesarea cardurilor se va face fie in sistem 3D Secure, prin intermediul RomCard, fie prin Dot Commerce S.U.A., pentru cardurile neacceptate de RomCard (Amex, JCB, Diners), a adaugat sursa citata.

Oficialul Dot Commerce a mai precizat ca plata amenzilor pe Internet folosind un card bancar este doar inceputul. Urmeaza ca o serie de alte taxe – precum cea de pasaport – sau de impozite – cum este impozitul pentru locuinte – sa poata fi platite in acelasi mod.

“Posesorul de card va avea posibilitatea de a-si plati impozitele si taxele catre stat fie prin e-Tax, fie prin ghiseul virtual de plati, care sunt doua module complet diferite. Personal cred ca sistemul e-Tax va muri din cauza ineficientei lui, deja demonstrata”, a adaugat domnul Matica.

Aplicatia pentru Ghiseul virtual de plati a fost dezvoltata de Dot Commerce impreuna cu companiile SoftWin si Kondiment Solution, pentru integrarea aplicatiei si respectiv, realizarea interfetei grafice.

Actualul termen de 48 de ore prevazut pentru plata amenzilor de circulatie va ramane nemodificat. Administratorul acestui ghiseu virtual de plati este Ministerul Comunicatiilor.

Noua forma de plata va deveni operationala odata cu publicarea in “Monitorul Oficial” si va functiona incepand cu luna februarie a.c., in prima faza, numai pentru Bucuresti urmand a fi extinsa si la alte judete. Oficialul Dot Commerce crede ca lansarea ghiseului virtual de plati va fi la inceputul lunii februarie, dar nu mai tarziu de 7 februarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *