Bojidar Doicev, directorul departamentului “Arhive si Dosare Secrete” al Serviciului National de Informatii din Bulgaria a fost gasit mort in biroul sau. Anuntul mortii a fost facut abia joi seara, la o zi dupa deces, relateaza site-ul Novinite.com.

Corpul neinsufletit a lui Bozhidar Doychev a fost descoperit miercuri seara, in biroul sau, dupa ce familia s-a deplasat la locul sau de munca pentru a-l cauta. Conform primelor investigatii, se pare ca Doicev s-ar fi sinucis.

Procurorul general Boris Velcev, informat despre moartea lui Doicev imediat ce familia a gasit cadavrul, a ordonat procurorilor sa deschida o ancheta asupra cazului.

Pana in prezent, nu se stie daca Doicev a lasat un bilet de adio, insa unii colegi ai sai au declarat pentru postul de radio Darik News ca gestul lui disperat a fost provocat de problemele personale.

Totusi, alte persoane sustin ca Doicev ar fi putut incerca astfel sa ascunda o serie de informatii din dosarele clasificate, deoarece Bulgaria ar intentiona sa declanseze o operatiune de desecretizare a unora dintre ele.

Nici ministerul de Interne, nici politia de la Sofia nu au confirmat informatia. Directorul Serviciului National de Informatii din Bulgaria, Kircio Kirov, nu a dorit sa comenteze incidentul.

Serviciul National de Informatii este unul dintre serviciile speciale subordonate presedintelui bulgar Gheorghi Parvanov. Biroul de presa al presedintiei nu a dat publicitatii nici un comunicat despre moartea celui responsabil de arhivelor secrete ale perioadei comuniste, in ultimii 25 de ani.

Tema dosarelor secrete a devenit de actualitate in Bulgaria, in primavara acestui an, cand s-a dovedit ca niste reputati ziaristi, doi vicepresedinti ai parlamentului si un deputat fusesera colaboratori ai serviciilor secrete comuniste.

HotNews.ro, C. Marin, 17 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *