Costurile de trai din capitala Romaniei au crescut in a doua jumatate a anului 2005. Astfel, Bucurestiul a devenit mai scump decit Sofia, dar ramine in urma Budapestei si a Varsoviei.

Tarile cu economii in tranzitie au inregistrat cresteri ale costurilor de trai, fiind incurajate de intrarea in Uniunea Europeana sau de inceperea negocierilor de aderare.

Potrivit analistilor din cadrul Economist Intelligence Unit (EIU), Bucurestiul a urcat 14 locuri, pe pozitia 95, in cel mai recent clasament al oraselor lumii in functie de costurile de trai. Astfel, Bucurestiul a devenit mai scump decit capitala Bulgariei, Sofia, care a coborit de pe locul 104 pe 110. In editia anterioara a studiului, capitala Romaniei a ocupat locul 109.

Cu toate acestea, costurile din Bucuresti sint in continuare mai mici decit cele din Budapesta, care a ocupat locul 77, si Varsovia, care s-a clasat pe pozitia 63. Comparativ cu intregul an 2004, costurile de trai au crescut, in medie, cu cinci puncte procentuale in orasele Belgrad – locul 107, Kiev – 82, Praga – 58 si Istanbul – 48.
Studiul EIU este realizat bianual si compara costurile in dolari la produsele si serviciile reprezentative, in peste 130 de orase din toata lumea. Punctajul este calculat in functie de costurile de trai din New York, la care sint raportate celelalte orase.

Europa domina scumpirile
Clasamentul primelor 30 de tari in functie de costurile de trai este dominat de capitalele europene, care ocupa 20 de pozitii. Printre acestea se numara Paris, care s-a situat pe locul 4, Copenhaga – 5, Londra – 7. Orasele elvetiene Zürich si Geneva s-au clasat pe locurile 6, respectiv 8. Capitala Finlandei, Helsinki, a ocupat pozitia a zecea. Potrivit analistilor EIU, pozitionarea pe primele locuri a oraselor mai dezvoltate din Europa de Vest nu este surprinzatoare. Singura capitala din Europa Centrala si de Est care a reusit sa se pozitioneze in topul celor mai scumpe 30 de destinatii a fost Moscova, situata pe locul 29.

Oslo detroneaza Tokyo
Pentru prima data in 14 ani, liderul mondial Tokyo a fost detronat. Dupa ce anterior ocupase pozitia a treia, Oslo a urcat pe primul loc in topul celor mai scumpe orase din lume. In afara de Tokyo, alte orase asiatice care se regasesc in top sint Osaka-Kobe – 2, Seul – 13 si Hong Kong – 14. In America de Nord si Canada, din 16 capitale care au fost incluse in clasament, locuri importante ocupa New York, pozitionat pe locul 27, Chicago – 35, Los Angeles – 35, San Francisco – 40. Montreal si Vancouver isi disputa pozitia 43.

Cit de scumpa e lumea
In America Latina, nivelurile crescute ale consumului si inflatiei au determinat o crestere a costurilor de trai in mai multe capitale. Cea mai mare crestere a nivelului costurilor in aceasta regiune a fost inregistrata de Rio de Janeiro si San Paulo, care au urcat fiecare cite 22 de pozitii, pina pe locul 87. Doar patru orase au raportat o scadere a costurilor in aceasta regiune. Asuncion, capitala Paraguayului, ocupanta locului 124, este cel mai ieftin oras din America Latina, cu un indice al costurilor de trai egal cu 45% din cel inregistrat in New York.

Orasele din Africa subsahariana au inregistrat cresteri ale costurilor pe fondul unui nivel ridicat al inflatiei. Inflatia cu doua cifre a pozitionat Lagos pe locul 63, la egalitate cu Varsovia, Lusaka – 91 si Nairobi – 93. Costurile de trai din orasele Orientului Mijlociu au scazut datorita unui nivel redus al inflatiei si al controlului preturilor. In aceasta zona doar Dubai si Cairo au inregistrat avansuri ale costurilor de trai. Cel mai ieftin oras din lume ramine in continuare Teheran, unde costurile reprezinta o treime din cele din New York. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *