In proiectul de buget al Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a fost prevazuta o majorare cu 50% a fondurilor alocate medicinei de familie. Medicii spun ca asteapta sa vada banii, si apoi or sa creada, in vreme ce parerile contribuabilior la sistemul sanitar sunt impartite. Unii spun ca medicii nu merita atatia bani, altii considera ca, totusi, salariul de medic e „cam mic”.

Informatia pe scurt:

Colegiul Medicilor a protestat fata de nivelul scazut de salarizare, cerand ruperea contractului cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)

CNAS a anuntat ca proiectul de buget pentru 2007 prevede majorarea cu 50% a veniturilor medicilor

Intr-un comunicat de presa, CNAS a anuntat ca are in proiect cresterea sumelor alocate medicinei de familie de la 454 milioane RON (in anul 2006) la 681 milioane RON (in anul 2007).

Colegiul Medicilor a cerut ruperea contractului cu CNAS

Mesajul de la CNAS a venit ca replica la initiativa Colegiului Medicilor din Romania (CMR), care recomanda medicilor de familie si celor din ambulator sa inceteze contractul cu CNAS.

Mircea Cinteza, presedintele CMR, a declarat ca proiectul de buget nu prevede majorarea veniturilor medicilor de familie si a celor din ambulatoriul de specialitate si a precizat ca, de fapt, bugetele acestora nu au mai crescut din 2004.

Mai mult, presedintele CMR a afirmat ca din ianuarie 2007, medicul de familie va fi “sufocat din cauza birocratiei”, fapt care nu ii permite sa se ocupe de pacienti.

“Daca contractul-cadru persista in actuala forma, atunci situatia din sistemul sanitar va continua sa mearga foarte prost, nu numai in laborator, dar si in spitale, unde exista aparatura veche, nu exista service pentru repararea acestora si din acest motiv este pusa in pericol securitatea bolnavilor”, a spus Cinteza.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2007, care cuprinde si anexa referitoare la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), poate fi consultat public pe site-ul de Camerei Deputatilor .

Medicii asteapta majorarea, pacientii vor tratamente mai bune

Doctorii care nu ajung niciodata la intalnirile cremei medicale si nici nu se cunosc personal cu sefii Colegiului Medicilor spun ca “traiesc cu un salariu mai mic decat cel al unei femei de serviciu de la RENEL”.

Contactat de HotNews.ro, Remus Lupu – medi de familie din Bucuresti – a declarat ca asteapta sa vada cu ochii lui fondurile de la CNAS.

In ceea ce-i priveste pe contribuabili, acestia se impart in trei categorii. Cei care se opun maririi salariilor de doctor, cei care considera ca lefurile medicilor sunt prea mici si altii, care cer autoritatilor sa fie moderate in alocarea fondurilor catre cabinetele medicinei de familie.

HotNews.ro va prezinta opinia a catorva dintre acestia. E vorba despre trei locuitori ai Bucurestiului care si-au spus opinia fata de cresterea veniturilor medicilor de familie.

HotNews.ro, L.A., 15 dec 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *