Ultimele doua zile ale Festivalului National de Teatru vor fi marcate de prezenta la Bucuresti a renumitului regizor rus Lev Dodin. Spectacolul Cevengur, realizat la Malii Teatr din Sankt Petersburg, va incheia intr-o maniera fastuoasa cea de-a XVI-a editie a festivalului.

Unul dintre cele mai proeminente nume ale teatrului mondial actual si o trupa cunoscuta pe toate meridianele vor oferi publicului bucurestean un spectacol jucat deja pe unele dintre cele mai apreciate scene ale lumii: Teatro dei Ruderi, Piccolo Teatro di Milano, Teatro di Roma.

Lev Dodin revine in Romania dupa ce, in urma cu 10 ani, publicul iubitor de teatru i-a aplaudat in delir doua spectacole memorabile, Gaudeamus si Stele in lumina diminetii, la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, organizat de Teatrul Bulandra din Bucuresti.

Pentru spectatorii bucuresteni, Lev Dodin este cunoscut si ca profesor al regizorului Yuriy Kordonskiy, al carui maestru a fost. Relatia celor doi a fost si una de actor-regizor, Kordonskiy facand parte din distributia unor spectacole precum Gaudeamus si Cevengur.

Dodin s-a nascut in Siberia in 1944. Inca din tinerete colaboreaza cu Teatrul de Arta din Moscova si Teatrul Balsoi din Sankt Petersburg. A regizat spectacole emblematice pentru teatrul rus – Demonii, Gaudeamus, Stele in lumina diminetii, Frati si surori, Unchiul Vanea – care l-au propulsat si la nivel international. Din 1983, Lev Dodin este director la Malii Teatr.

In acelasi timp, preda cursuri de actorie si regie la Institutul de Teatru din Sankt Petersburg.

Regizorul isi gaseste cu precadere subiectele in literatura rusa. Ostrovski, Rasputin, Dostoievski, Cehov, Turgheniev sunt autori ale caror opere i-au insotit cariera. Preocuparea pentru lumea sovietica si comunism este evidenta si in spectacolul Cevengur, adaptare a romanului lui Andrei Platonov, povestea unui orasel de provincie, care ar putea exista oricand si oriunde.

Unicul tel al locuitorilor sai este sa il transforme intr-un mic stat comunist. Regizorul este preocupat tocmai de aceasta nastere a proiectului utopic, de la aparitia ideii, pana la distrugerea sa inevitabila.

„Simt ca tema romanului lui Platonov atinge probleme universale de care ne ciocnim astazi. Cele mai cumplite lucruri sunt savarsite nu atat din ura, ci din prea multa dragoste, din dorinta de a face bine… Omenirea, dorind sa aduca paradisul pe pamant, sfarseste prin a crea un infern pentru cei din jur si pentru sine.” (Lev Dodin)

Cevengur a avut premiera in urma cu 15 ani, longevitatea fiind una dintre caracteristicile unei productii marca Dodin si Malii Teatr.
La Bucuresti spectacolul va avea doua reprezentatii la Sala Mare a Teatrului National: marti, 14 noiembrie, ora 21:00 si miercuri, 15 noiembrie, ora 19:00.

HotNews.ro, O.R., 11 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *