Rata anualizata a inflatiei a coborat in luna septembrie a acestui an sub pragul de 6%, atingand nivelul de 5,48%, pe fondul scaderii preturilor la produsele alimentare care au contrabalansat cresterea preturilor la marfurile nealimentare si servicii, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica.

In septembrie rata inflatiei a crescut cu 0,05%, ritmul de crestere fiind mai mic decat cel consemnat in luna anterioara, cand avansul inflatiei a fost de 0,07%.

La cresterea de 0,05% a inflatiei, consemnata in luna septembrie a anului curent, a contribuit majorarea pe ansamblu a preturilor la marfurile nealimentare cu 0,11% si la servicii cu 0,2%. Avansul a fost atenuat gratie scaderii preturilor la marfurile alimentare care a influentat rata inflatiei pe total cu 0,26%.

Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare a fost influentata de diminuarea preturilor la cartofi (-18,1%), grupa alte legume si conserve de legume (-4,8%) si zahar (-3,0%).

In luna aprilie a acestui an, rata anualizata a inflatiei a scazut pentru prima data din 1990 incoace sub 7%, atingand nivelul de 6,92%, iar in august aceasta a atins pragul de 6,21%.

Pentru acest an, tinta de inflatie anuntata de Banca Nationala a Romaniei este de 5%, plus/minus 1% si este asteptata sa scada la 4% in 2007, si la 3,8% plus/minus 1% in 2008. Multumita de faptul ca procesul dezinflatiei a continuat, Banca Centrala a hotarat la data de 27 septembrie mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an.

Si estimarile Fondului Monetar International sunt destul de optimiste. Marti, 10 octombrie, Emmanuel van der Mensbrugghe, seful delegatiei FMI, a declarat ca pentru anul 2006, FMI estimeaza o inflatie de 5.7%, nivel care se incadreaza in marja stabilita de BNR.

Romania a avut in 2004, pentru prima data dupa anul 1990, o rata a inflatiei de sub 10 la suta, mai precis 9,3 la suta, iar anul trecut rata anuala a inflatiei a fost de 8,6%.

HotNews.ro, A.V., 11 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *