Trustul rusesc Gazprom a declarat ca planuieste sa mareasca de peste doua ori pretul gazelor naturale furnizate Georgiei. Astfel, pretul va creste de la 110 dolari pentru 1,000 metri cubi, la aproximativ 230 dolari.

Gestul companiei Gazprom, principalul furnizor de gaze si detinatorul monopolului din acest domeniu, apare intr-un moment de tensiune dintre Rusia si Gergia. Criza dintre cele doua tari a fost declansata de retinerea a patru ofiteri rusi suspectati de spionaj, in luna septembrie, de catre autoritatile georgiene.

Conform BBC News, Rusia incearca sa submineze guvernul Georgiei din cauza optiunilor sale pro-occidentale. Dupa anuntul companiei Gazprom, ministrul georgian al Economiei, Kakha Bendukidze, a declarat ca se astepta la o asemenea crestere a preturilor si a calificat masura luata ca fiind de natura politica.

Inca de luna trecuta, cea mai mare companie importatoare de gaz natural din Georgia, Energy Invest, a reclamat faptul ca Gazprom intentioneaza sa mareasca pretul gazelor, incepand cu ianuarie 2007. Georgia va cumpara anul viitor peste 360 milioane metri cubi de gaz de la Gazprom, fata de cele 250 milioane de anul acesta.

HotNews.ro, C. Marin, 02 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *