In ciuda presiunilor din partea opiniei publice, industria jocurilor de noroc pe Internet isi vede de treaba. Business-ul se va dubla pana in 2010, iar investitorii sunt dornici sa-si asume riscuri, cu toate ca, cel putin in Statele Unite, industria ar putea fi in curand scoasa cu totul in afara legii.

In urma cu o jumatate de an, intr-o dupa amiaza geroasa de februarie, doi oameni de afaceri din industria cazinourilor online luau cina intr-unul din cele mai luxoase restaurante din Londra. David Carruthers, la vremea respectiva seful companiei BetOnSports, care opereaza cazinouri online in SUA, si Steven Barlow, directorul GamingVC, companie cu acelasi tip de activitate in Germania si Europa de Vest, discutau un posibil parteneriat pentru a-si fortifica strategia de viitor in industria jocurilor de noroc pe Internet.

“Ne gandeam atunci ca ar fi o oportunitate foarte mare de business, insa eu consideram ca e prematur sa bat palma cu o companie americana, avand in vedere ca afacerile mele sunt concentrate in Europa”, isi aminteste Steven Barlow. Replica lui David Carruthers a fost insa incurajatoare. “Nu-ti face probleme. Piata este in crestere, iar investitiile curg”, a fost raspunsul acestuia, potrivit presei internationale.

Si cu toate acestea, in luna iulie, pe aeroportul din Dallas, Carruthers a fost arestat pentru afaceri ilegale, spalare de bani si incurajarea pariurilor in jocuri de noroc online in SUA. Nimic nu se schimbase in business-ul sau, insa ceea ce l-a doborat a fost o forta mult mai puternica decat orice afacere: politica. In ultimul timp, in Statele Unite sunt promovate o serie de legi prin care se cauta scoaterea in ilegalitate a jocurilor de noroc online, iar in statul Washington acestea au devenit deja ilegale.

BetOnSports l-a concediat pe directorul executiv David Carruthers, insa asta nu inseamna ca afacerea a fost pusa pe butuci. Compania si-a schimbat strategia de afaceri prin care se concentra pe jocurile de noroc online din SUA – sursa a unui procent de peste 75% din venituri, mizand acum pe Europa si Asia.

Las Vegas virtual
In ultimii cativa ani, sute de companii au exploatat industria cazinourilor online, bazandu-se pe faptul ca legislatia americana nu este foarte aspra, si au mutat, cel putin partial, Las Vegasul – “orasul viselor” – pe Internet. Astfel, s-a conturat rapid o piata estimata la aproximativ 12 miliarde de dolari, o adevarata “oaza” de profit pentru investitori. Surprinzator sau nu, cazul Carruthers si amenintarea iminenta cu introducerea unei noi legislatii, conform careia tranzactiile cu carduri bancare in cazinouri online vor fi ilegale, nu au speriat pe foarte multi.

“Chiar si cu aceste schimbari, companiile care opereaza cazinouri online nu pot fi afectate atat timp cat nu isi mai desfasoara activitatile in SUA sau gasesc alta metoda de plata pentru jucatorii inraiti de poker online sau ruleta”, este de parere un consultant din industria jocurilor de noroc pe Internet.

“Practic, oamenii de afaceri continua sa investeasca in cazinouri online, pentru ca la un moment dat acestea vor fi o afacere perfect legala, iar profiturile vor fi de ordinul sutelor de milioane de dolari sau chiar miliardelor”, este de parere Steven Barlow, seful GamingVC.

Un raspuns de 12 miliarde de dolari
Investitiile pe piata jocurilor de noroc online vor creste in urmatoarea perioada si pentru ca valoarea actiunilor companiilor care detin cazinouri online sau care opereaza in industria jocurilor de noroc pe Internet au scazut destul de mult, odata cu cresterea curentului de opinie publica contra industriei, sunt de parere unii analisti din domeniu, citati de presa internationala.

Cu alte cuvinte, poate fi un moment foarte bun pentru a intra in acest business. Tendinta este confirmata de fonduri de investitii precum New Star sau Special Situations din Marea Britanie.

Sefii acestor fonduri – Stephen Whittaker, respectiv James Ridgewell – spun ca au deja in vizor cateva posibile investitii in companii care opereaza cazinouri online, iar in portofoliul lor se afla nume mari din industrie precum Sportingbet, BetOnSports, PartyGaming si 888.com. De asemenea, Tim Lambe, directorul executiv al Easybets, companie care a fost preluata de BetOnSports, a declarat ca ar fi foarte interesat sa devina proprietar privat al actiunilor Easybets daca actualul proprietar ar inceta sa desfasoare activitati in SUA si ar retrage compania de la bursa de valori London Stock Exchange.

Ce-i atrage pe investitori? Pe langa preturile scazute pentru actiuni in cadrul unor astfel de companii, motivante sunt de asemenea si profiturile.

Spre exemplu, SportingBet a raportat un profit operational de aproape 195 de milioane de dolari in anul fiscal incheiat la 31 iulie, suma frumusica pentru o afacere exclusiv online. Iar afacerile companiei PartyGaming in al doilea trimestru al acestui an au generat peste 319 milioane de dolari, in crestere cu 49% fata de perioada similara a anului precedent.

Bineinteles, actionarii din cadrul companiilor din piata jocurilor de noroc pe Internet se afla intr-o situatie destul de precara, avand in vedere ca, pentru multi, intreaga lor avere investita in domeniu depinde acum de interese politice si de sistemul juridic.

Insa ramane in picioare o intrebare in valoare de 12 mld. dolari: “Merita o investitie serioasa in companii care opereaza cazinouri online si mai ales in cele care desfasoara aceasta activitate in SUA?” Analistii din industrie isi sustin parerea. Raspunsul lor este fara indoiala “Da!”, scrie presa internationala. Potentialul pietei este oricum foarte mare. La nivel mondial se estimeaza ca piata se va cifra la aproximativ 24 mld. dolari in 2010, dublu fata de valoarea actuala, conform analistilor de la Christiansen Capital Advisors.

Natura umana online
Explicatia acestui potential imens se rezuma la doua cuvinte: natura umana. Placerea de a risca, esenta pariului, s-a “intins”, firesc, si in randul internautilor. Multi dintre ei s-au grabit sa puna la bataie sume importante de bani, asteptand sa curga castigurile.

Oricum, pentru a juca poker, pentru a paria pe echipa sportiva favorita sau pentru a pasi intr-un cazinou adevarat nu mai este nevoie de o calatorie pana in Las Vegas. Totul se intampla chiar pe ecranul computerului sau al telefonului mobil. Indiferent daca utilizatorii de-abia incep sa prinda gustul jocurilor din cazinourile online sau si-au format deja lista de site-uri favorite, domeniul este extrem de vast si le permite acestora sa exploreze foarte multe “teritorii online” destinate jocurilor de noroc.

Ca in oricare alt cazinou, aceste “locuri” special amenajate pe Internet au in mare parte aceeasi activitate, asa cum se intampla si in cele din lumea reala. Clientii au posibilitatea sa aleaga un joc la care se pricep si care le place si sa parieze bani adevarati. Cat de multi? Atatia cat le permite punga. Sau mai degraba contul din banca.

Ceea ce este cel mai interesant este faptul ca utilizatorii se pot transpune in atmosfera unui cazinou real, uitand ca sunt acasa, in fata computerului. Jocurile sunt aproximativ aceleasi, atmosfera si concurenta de asemenea, iar sansele de castig online sunt in proportie de 97-98% similare cu cele din cazinourile reale.
Iar numarul celor atrasi de un castig rapid pe Internet, intr-un cazinou, nu este deloc mic.

Numai in SUA, pe fondul discutiilor tot mai aprinse despre interzicerea industriei, numarul celor care pariaza online a crescut cu 20% pe an in ultimii cativa ani. Astazi peste 20 de milioane de utilizatori de Internet acceseaza zilnic site-uri unde pot juca o mana la poker sau pot alege unul din jocurile existente intr-un cazinou din Las Vegas. De fapt, se poate spune despre cazinourile online ca au devenit un adevarat fenomen social.

Si nici nu este prea complicat pentru un utilizator sa se inscrie la un joc de noroc pe Internet. Tot ce au nevoie este un card bancar si o conexiune la Internet. Pasul urmator este crearea unei identitati virtuale asociate contului bancar, pentru a se putea face transferul bancar intre contul utilizatorului si contul companiei care opereaza cazinoul online.

Utilizatorii sunt motivati sa parieze si sa joace bani intr-un cazinou online de sumele pe care le pot castiga. Iar atunci cand este vorba de un pot in valoare de 4 milioane de dolari, asa cum este cazul Inter Casino, unii jucatori sunt dispusi sa cheltuie zeci de mii de dolari zilnic in speranta ca vor castiga.

Cand pasiunea devine dependenta
Linia dintre pasiune si dependenta este insa una extrem de subtire. Nu este deloc mic numarul celor care au devenit dependenti de jocuri de noroc pe Internet si care nu mai rezista o zi fara a cheltui cel putin o suma derizorie pentru a-si incerca norocul intr-un cazinou online.

Sau, din contra, intreaga avere. Un exemplu este Di Smith. O jucatoare inraita din SUA cu acest pseudonim a reusit sa cheltuiasca mai mult decat ar fi trebuit jucand poker pe Internet. In scurt timp, aceasta a pierdut la poker 32.000 de dolari, echivalentul salariului pe un an al sotului ei care a fost nevoit sa-si ia o a doua slujba pentru a putea plati datoriile.

Acum, Di nici nu se poate apropia de computerul din living si il evita pe cat posibil, intrucat sustine ca daca doar s-ar apropia de birou pentru a sterge praful ar fi tentata sa joace poker online, povesteste ea, citata de presa internationala. “Am inceput cu sume marunte de 2 dolari si jucam foarte rar la inceput”, a explicat ea. “Insa intr-o singura zi am pierdut intreaga suma, pentru ca nu ma puteam opri si speram sa castig ce pierdusem pana in acel moment”, a mai spus ea. “Se intamplase sa am si noroc si sa castig.”

De neoprit
Intr-o situatie similara s-a aflat si americanul Bryan Benjafield (23 de ani), care si-a cheltuit toti banii in cazinouri online si pe site-uri de poker. Iar dupa ce s-a vazut fara nici un ban in buzunar, a inceput sa parieze din banii companiei la care lucra.

Benjafield nu ar fi renuntat la poker nici atunci cand a vazut ca pierde in continuare, iar suma jucata depasea deja 1,8 milioane de dolari, insa a fost depistat de companie si sanctionat in justitie. Daca pe Internet inca nu s-au pierdut sume cu adevarat fabuloase, in lumea reala situatia poate deveni cu adevarat disperata pentru unii jucatori.

In Noua Zeelanda, o femeie a cheltuit in cazinoul Dunedin Casino peste 6,6 de milioane de dolari, scrie presa internationala. Iar in Reno, conducerea cazinoului Harrah a decis sa-i interzica unui client fidel sa mai joace, intrucat acesta a afirmat ca vrea sa-si cheltuiasca toate economiile puse deoparte pentru pensie in cazinou.

De partea cealalta, Gene C., jucator american pasionat de poker pe Internet care acceseaza site-uri de poker online de circa doi ani, a castigat in Pinnacle Casino aproape 430.000 de dolari la o singura mana. Ce ascundeau cartile? O chinta roiala. Depinde de fiecare pana unde este dispus sa mearga pentru a atinge gloria, insa analistii sunt siguri de un lucru: industria va prospera.

Sfaturi pentru incepatori:
——————————————————————————-
www.pariuri.my1gb.com

Site-uri recomandate:
——————————————————————————-
gamebookers.com - the better you bet ! worldBet.com - who dares, wins !
——————————————————————————-
Sa fie cu noroc ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *