Se asteapta scaderea preturilor la apartamentele din blocurile vechi. ceausiste. Exista totusi solutii de a evita devalorizarea unei astfel de locuinte

Piata va oferi din ce in ce mai multe case la curte, la preturi accesibile. In Bucuresti, imaginea familiei locuind in “artierele-dormitor” se va schimba.

Intelesul notiunii de “confort” evolueaza mereu. Sunt tot mai putini oameni care vad locuinta drept un adapost unde doar mananca si dorm. Locuinta ar trebui sa aiba si alte functiuni. De pilda cea de relaxare intr-un spatiu privat, ceea ce e greu de obtinut intr-un bloc cu 30-40 de apartamente si 100 de locatari. Totusi, exista solutii pentru sporirea gradului de confort.

Casele la curte

Constituie o amenintare majora pentru valoarea apartamentelor de bloc. Oferta se va mari, preturile vor scadea si multi clienti se vor gandi ca, daca tot dau un ban, e mai bine sa se bucure si de curte. Casele sunt principala cauza a devalorizarii locuintei de la bloc. O astfel de situatie cere o replasare corespunzatoare a acestora pe piata imobiliara.

Mai multe credite ipotecare

Este o perspectiva de care se poate profita. Bancile vor cauta sa realizeze produse pentru cat mai multe categorii de cereri. Prin urmare, clientii care intereseaza agentiile imobiliare vor fi vizati si ei de institutiile bancare, in special tinerii. In tarile dezvoltate acestia se bucura de oferte speciale si, o data cu intrarea in UE, bancile din Romania le vor acorda mai multa atentie.

Dar aceasta oportunitate se cere pregatita. Pentru a obtine un credit oferta trebuie evaluata. Daca vrea sa treaca de acest examen proprietarul de apartament trebuie sa ia unele masuri de amenajare.

Ce influenteaza preturile?

Partile si dependintele comune. Terasele, scarile, ascensoarele dar si toate tevile, conductele si instalatiile electrice ale imobilului influenteaza pretul apartamentului. Daca partile comune sunt bine intretinute, eventual schimbate, potentialul cumparator este dispus sa plateasca ceva mai mult.

Acest efort financiar trebuie sustinut de toti proprietarii, lucrarile sa fie executate corespunzator, cu garantii ce pot fi prezentate potentialilor cumparatori. Investitia este necesara dat fiind ca si cele mai noi blocuri au 15 ani, timp suficient ca materialele de pe vremea comunistilor sa se degradeze.

Partea buna este ca, suportate de toata lumea, cheltuielile sunt mai mici si toti colocatarii profita. Partea proasta este ca sumele de bani nu sunt deloc neglijabile.

Amenajari si utilitati

Un grad sporit de autonomie determina preturi mai mari. O centrala termica pe gaz contorizat si apa rece contorizata sunt utile. Amenajarile ca faianta sau gresie, oricat de pretentioase sunt, nasc dispute. Cumparatorul sustine ca nu-i plac pentru a scadea pretul. Dar un parchet bine lucrat si intretinut nu poate fi contestat calitativ.

La fel geamurile tip termopan: economisesc energie si pot imbunatati estetica locuintei.

Recompartimentari

Pentru un plus de confort, apartamentele pot fi recompartimentate. Rezultatul este ca scade numarul celor ce pot locui (rezonabil) in apartament. De exemplu un apartament de trei camere din blocurile-dormitor este gandit asa incat o familie de patru persoane sa poata dormi in trei camere. Bucataria era locul in care se strangea familia.

Cum apartamentele nu mai pot fi marite, solutia de repozitionare a apartamentului respectiv este regandirea spatiului, cu maximum de confort pentru un numar mai mic de locatari. Trei camere sunt un spatiu agreabil pentru un cuplu tanar, fara copii.
Articol integral in Banii Nostri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *