Milioane de musulmani denunta “cruciada caricaturilor” si calca in picioare steagul danez, scrie EVZ. In Europa, jurnalistii dezbat asupra oportunitatii de a publica aceste caricaturi, scrie Cotidianul. Ziua de vineri a fost decretata “Ziua maniei” de catre ministrul saudit de Interne, scrie Gandul.

Jihad anticaricaturi
de Livia Cimpoeru (EVZ)

Indignarea musulmanilor porneste de la faptul ca, in cultura lor, figura profetului este tabu.

Scandalul caricaturilor cu profetul Mohamed publicate la sfarsitul anului trecut de un ziar danez a cunoscut un reviriment puternic in ultimele zile, dupa republicarea controversatelor imagini de catre mai multe ziare din Europa. Lumea islamica a reactionat vehement fata de ceea ce credinciosii musulmani considera o blasfemie si o jignire la adresa credintei lor.

Caricaturile au aparut pentru prima oara in luna septembrie, in publicatia daneza „Jyllands Posten Denmark”, suscitand o reactie rapida si vehementa din partea ambasadorilor tarilor islamice din Danemarca.

Departe de a se fi stins, scandalul a capatat proportii uriase dupa ce mai multe ziare din Franta, Germania, Norvegia, Italia si Spania au decis sa republice caricaturile, invocand dreptul la libera exprimare. Una dintre cele mai blamate caricaturi il infatiseaza pe profetul Mohamed purtand un turban de forma unei bombe cu fitilul aprins.

Intr-o alta caricatura, Mohamed le transmite martirilor trecuti in lumea celor drepti dupa atacuri sinucigase ca Paradisul a ramas fara fecioarele promise.
Articol integral in Cotidianul.

Ciocnirea civilizatiilor poate incepe cu o criza de umor
de Laura Cernahoschi (Cotidianul)

Ziaristii din Europa au ales intre a se solidariza cu colegii lor danezi, publicind caricaturile, sau a respecta sentimentele cititorilor musulmani. Cei care au reprodus caricaturile au facut-o pentru a apara dreptul la libera exprimare, considerat sfint in cultura occidentala. Ceilalti au decretat ca dreptul la libera exprimare nu consta in a-i jigni pe cei de alta religie.

Protestele de strada se inmultesc intre timp in lumea musulmana, iar unii dintre credinciosii Islamului se declara gata “sa inceapa Jihadul”. Cele 65 de state ale Conferintei Islamice se vor intruni pentru a discuta problema.

Manifestatiile musulmanilor furiosi la adresa tarilor in care au aparut caricaturile au continuat si ieri. Demonstranti din Jakarta au reusit sa patrunda in sediul ambasadei daneze din Indonezia si au dat foc drapelului danez. Protestatarii strigau ca sint pregatiti sa porneasca Jihadul.

Cu o seara in urma, asupra sediului Centrului Cultural Francez din Gaza se lansasera grenade.Grupurile islamice egiptene, palestiniene si irakiene au chemat la demonstratii de strada.
Articol integral in EVZ

„Ziua maniei” in lumea islamica impotriva caricaturilor europene ale lui Mahomed
preluare Gandul

Desi zeci de ambasadori sau reprezentanti oficiali din state islamice au solicitat scuze statelor care nu au ingradit libertatea de exprimare in acest caz, nu multi sefi de guvern par a sacrifica libertatea presei pentru a le face pe plac.

Premierul danez a anuntat ca nu isi va prezenta scuze, in timp ce comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a apreciat ca publicarea caricaturilor este “destul de inoportuna”, dar ca ea nu justifica violentele si santajele pe care le-a generat.

In replica, ziare din Egipt si Arabia Saudita au denuntat “insolenta” si “islamofobia” Occidentului, iar ziua de vineri a fost decretata “Ziua maniei” de catre ministrul saudit de Interne, printul Nayef Ben Abdel Aziz, care ceruse condamnarea acestei “sfidari”.
Articol integral in Gandul.

HotNews.ro, Ionut Baias, 04 feb 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *