BBC va lansa un canal de stiri in Iran, ce va emite in limba Farsi, proiectul fiind sustinut din banii Guvernului britanic. Anuntul a fost facut de ministrul de finante din Marea Britanie, Gordon Brown, care a mentionat ca postul va avea nevoie de 15 milioane de lire sterline pentru a functiona.

Postul va fi operat de la Londra insa va putea fi receptat de orice locuitor din Iran care are instalata o antena parabolica sau are televiziune prin cablu. La inceputul anului Guvernul Iranian a blocat accesul cetatenilor sai pe site-ul BBC Farsi.

Emisiunile postului care va incepe sa emita la inceputul lui 2008, vor fi realizate in limba locala, Farsi.

Gordon Brown a precizat ca Farsi TV va fi un post liber din punct de vedere editorial, destinat exclusiv iranienilor.

Brown nu a ezitat sa laude performantele BBC-ului pe care il considera “o sursa sigura de stiri si informatii destinat zecilor de milioane de oameni din intreaga lume.”

Directorul General al BBC World Service, Nigel Chapman, s-a aratat incantat de aprobarea proiectului Farsi TV.

In acest moment iranienii beneficiaza de un post de radio ce emite in Farsi.

“Postul de radio BBC’s Persian este un radio foarte respectat de iranieni in special de formatorii de opinie. In Iran suntem priviti ca cea mai sigura si obiectiva sursa de informatii” a declarat Chapman care a continuat precizand ca noul post TV va fi total independent din punct de vedere editorial de Guvernul britanic.

La inceputul acestui an, Guvernul iranian a interzis accesul populatiei iraniene pe BBC Persian. La acea data reprezentantii organizatiei Reporters sans Frontiers au declarat ca iranienii sunt “vaduviti de una din cele mai bune surse de informatii existente”

Siteul BBC de limba Farsi a devenit unul din cele mai populare site-uri din Iran, inca de la lansare, numai in luna decembrie a anului 2005 inregistrand un numar de 30 de milioane de vizitatori, jumatate din ei fiind din Iran

HotNews.ro, V.T., 10 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *