Un strain care lucreaza in Romania cistiga un salariu mediu brut de patru ori mai mare decit cel al romanilor.

In primele opt luni ale acestui an, persoanele fizice nerezidente (strainii care lucreaza in Romania) au platit un impozit pe venit de peste 31,3 milioane de lei, conform datelor puse la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

In prezent, sint inregistrati peste 5.000 de straini care au permise de munca in tara noastra. Pornind de la suma impozitului si avind in vedere ca si nerezidentii platesc un impozit pe venit de 16%, rezulta ca acestia au cistigat in aceasta perioada in jur de 195,7 milioane de lei, in total.

Impartind suma la numarul de nerezidenti din Romania care se cifreaza pina in luna septembrie a acestui an, conform Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), la 5.302 persoane, reiese ca, in medie, un strain care lucreaza in tara noastra a primit lunar in prima parte a acestui an un venit lunar mediu brut de aproximativ 1.307 euro.

Potrivit Institutului Na-tional de Statistica, in luna august salariul mediu brut in Romania s-a ridicat la 1.122 de lei, adica doar 320 euro, venit de patru ori mai mic decit cel mediu al unui nerezident.

Managerii salta media

Luind in considerare faptul ca multi dintre strainii care lucreaza in tara noastra ocupa pozitii de middle si mai ales de top management in companii multinationale, suma ar putea parea destul de mica. Insa majoritatea nerezidentilor lucreaza ca muncitori sau pe pozitii nu foarte inalte in ierarhia unor companii.

„Strainii vin pe salarii mult mai mari decit ale romanilor. Cistigul unui manager strain porneste de la 2.000-3.000 de euro in sus. De altfel, prea putine salarii se limiteaza la 2.000 de euro. Daca ii luam in considerare pe acestia, venitul mediu calculat de dvs. la 1.307 euro pare aberant.

Dar daca ii incluzi pe toti strainii care lucreaza in Romania cifra ar putea fi reala“, ne-a declarat George Butunoiu, Managing Partner la compania de resurse umane George Butunoiu Ltd.

El subliniaza faptul ca, in afara slujbelor de top, strainii sint platiti aproape la fel ca si romanii care ocupa pozitii similare.

Turcii sint cei mai numerosi

Potrivit datelor OMFM, cei mai multi straini care si-au obtinut dreptul de munca in Romania sint turci. Este vorba de peste 1.400 de persoane, adica 26% din numarul total de straini care muncesc in tara noastra.

Destul de bine reprezentata este si comunitatea de chinezi, care este formata, conform datelor statistice, din aproximativ 800 de persoane, circa 15% din totalul celor care au un permis de munca activ.

Aproape la fel de multi sint si moldovenii, care si-au trimis la munca in Romania in jur de 770 dintre concetateni. Din punctul de vedere al numarului, urmeaza francezii, nemtii, italienii si grecii. De asemenea, in tara noastra mai lucreaza cetateni din Liban, Israel, Marea Britanie, India sau Rusia.

In comunicatii au ales romani

Dezvoltarea marilor lanturi de retail cu origini in tari precum Franta, Germania au atras dupa sine si cresterea numarului de expati. Statisticile indica faptul ca aproximativ doi din cinci straini care lucreaza aici se ocupa de comert. Si productia, si serviciile au atras totusi destul de multi expati, trei din zece lucrind intr-unul dintre aceste domenii de activitate.

La polul opus se situeaza industria telecomunicatiilor si jocurile de noroc, unde companiile au ales sa lucreze in special cu romani. In acest sector de activitate lucreaza numai un strain din 66.
Integral in Cotidianul

Cotidianul, 09 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *