Au existat o multime de zvonuri de-a lungul timpului, imprastiate prin toata lumea, cum ca tigara electronica ar contine antigel toxic care dauneaza sanatatii. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevarat, cu atat mai mult nu este adevarata partea cu „toxic”.

De cand a aparut tigara electronica si pana in prezent, au existat numeroase intrebari asupra lichidului folosit pentru producerea vaporilor. Substanta de baza folosita la compozitia lichidelor este propilen glicolul (PG) si, mai nou, glicerina vegetala (VG).

Propilen glicolul este folosit la alimente deoarece permite ingredientelor sa se emulsioneze rapid si sa poarte mai usor aromele substantelor. Se transforma usor in vapori acestia fiind de culoare alba. In timp ce vaporii de apa curata sunt incolori, cei produsi de propilen glicol sunt asemanatori cu fumul de tigara. Propilen glicolul se foloseste si in industria farmaceutica la amestecul medicamentelor.

Cu toate ca propilen glicolul este o substanta care se foloseste in compozitia antigelului acesta nu este toxic. PG nu trebuie confundat cu etilen glicol, care este folosit ca si componenta standard la producerea antigelurilor si care este toxic. Cele mai noi antigeluri folosesc acum PG deoarece nu este toxic. PG-ul este recunoscut ca fiind o substanta sigura de catre FDA (Food and Drug Administration).

In 2009, FDA a realizat o cercetare pe tigari electronice in care a analizat compozitia lichidului din 18 cartuse de la 2 companii. Din pacate, in unul dintre cele 18 cartuse a fost descoperita o cantitate mica (aprox 1%) de dietilen glicol . Cu toate ca rezultatele nu au fost concludente si cu toate ca studiul a fost proclamat invalid de Curtea de Apel SUA, FDA s-a folosit de acest studiu pentru a avertiza populatia cu privire la „pericolul” pe care il reprezinta tigara electronica.

Ce este Dietilen glicol?

Dietilen glicol (DEG) este un stabilizator de umiditate folosit la antigeluri, toxic doar în cantităţi foarte mari (mult mai puţin toxic decat etilen glicolul). Cu toate ca nu este este aprobat ca fiind un aditiv alimentar, acesta este aprobat pentru a fi utilizat în industria alimentară, de tutun, şi farmaceutica, ca parte a procesului de fabricaţie. Prin urmare, urme de dietilen glicol se pot gasi in multe produse pe care le folosim zi de zi, cum ar fi pasta de dinti sau aspirina. Aceste urme nu sunt toxice deoarece cantitatile in care se gasesc sunt foarte mici si sunt eliminate de organism. DEG este folosit si pentru a elimina umezeala din tutun, deci este un produs natural al procesului de producţie al ţigarilor din tutun si prin asociere si in procesul de fabricatie al nicotinei. Cu toate acestea, nicotina este rafinată pentru a elimina toate urmele substanţei dietilen glicol.

Trebuie sa retinem un aspect foarte important si anume, dietilen glicol nu este utilizat ca ingredient în lichidele de ţigări electronice, propilen glicolul este. Intr-un singur cartus de tigara electronica a fost găsit dietilen glicol. Dupa studiul din 2009, chiar daca nu a fost mentionat au exista numeroase studii pe foarte multe branduri de tigari electronice si nu a fost gasit la niciunul dietilen glicol. In plus, DEG găsit în acel cartuş a fost găsit doar în cantităţi foarte mici, mult mai scazute fata de concentratia la care ar putea fi toxice. Ca sa facem o comparatie, concentratia este de 1/10 fata de cat am intalni intr-o aspirina şi de 1/40 fata de cat am găsi într-o ţigară de tutun.

Chiar dacă fiecare cartuş ar conţine o concentratie de dietilen glicol este ar fi încă de 40 de ori mai sigur decât o tigara din tutun. Dar dietilen glicol nu este în fiecare cartuş, aceasta nu a fost găsit decat într-un singur cartuş! Chiar si expertii in domeniu sunt de acord ca este normal ca intr-un cartus sa fie gasite urme insa, grupurile de anti-fumat si de interese au folosit acel studiu pentru a crea o imagine negativa pentru tigara electronica pe intreg mapamondul.

Nu a fost etic nici din partea FDA sa prezinte acel studiu ca fiind o proba clara ca tigara electronica este periculoasa. Nu este corect nici din partea medicilor si a grupurilor anti-fumat care ofera acest argument pentru a spune ca tigara electronica este periculoasa. Nu a fost corect nici din partea presei care a publicat unele articole in care a spus ca dietilen glicol este un ingredient principal in lichidele de tigari electronice.

Tigaraelectronica-nr1 a realizat acest scurt istoric pentru a arata oamenilor desfasurarea exacta a evenimentelor si concluziile care au fost trase de autoritati la nivel mondial. Dorim sa aratam oamenilor intr-un mod cinstit si corect ce este tigara electronica, atat cu minusurile cat si cu plusurile ei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *