Arma bună trece primejdia rea. Aceasta ar putea fi concepţia românilor când vine vorba de siguranţa personală.

Speriaţi de avalanşa de agresiuni prezentate în mass-media atât bărbaţii cât şi femeile trec din ce în ce mai des pragul magazinelor de arme. Ştiu exact şi ce vor, nu vin la întâmplare şi sunt dispuşi să lase câteva sute bune de lei dar să plece cu dispozitivul de autopărare la pachet.

Pe de altă parte vânătorii nu se uită la bani când vine vorba să-şi achiziţioneze arma preferată.

“Îşi iau arme ca să nu intre infractorul peste ei în casă”, ne spune Cristian Rotaru, directorul comercial al magazinelor Hunter Vip. “Sau ca să epateze”, potrivit reprezentanţilor Poliţiei.

Un alt treilea motiv îl reprezintă satisfacerea unui hobby precum vânătoarea. Indiferent de motiv, cert este că vânzările de arme merg destul de bine în România, în ciuda crizei sau, poate, datorită ei.

Anul trecut s-au eliberat 10 425 de permise portarmă cu doar 25 mai puţine decât în 2008. Proporţia letale neletale este aproximativ egală. Fiecare permis corespunde cel puţin unei arme cumpărate.

“Cei mai mulţi dintre cumpărători, circa 70% sunt bărbaţi. Aceştia îşi iau pistoale germane şi italieneşti cu bile de cauciuc pentru că sunt mai eficiente.

Şi pistoalele cu gaz iritant lacrimogen se cumpără, însă sunt mai puţin eficiente, mai ales în incintele închise”, precizează Rotaru. Potrivit acestuia preţurile armelor de autoapărare neletale oscilează între 1 400 şi 2800 de lei.

Pentru o femeie arma cea mai la îndemână este spray-ul paralizant, eficace împotriva agresorilor umani şi canini. Peste 80% dintre femei pleacă din magazine cu un astfel de dispozitiv. Cele mai vândute sunt spray-urile NATO.

În cazul armelor de vânătoare marea majoritate a clienţilor sunt bărbaţi între 30 şi 35 de ani cu venituri medii spre mari, care vor să se afle în trend şi să se relaxeze la o partidă de vânătoare.

“Consumatorii ştiu de cum intră în magazin ce tip de armă preferă. La această categorie intră vânătorii cu experienţa şi cei care sunt la prima vânătoare, dar care s-au interesat pe site-uri specializate ce arme de vânătoare sunt mai bune”, spune managerul Hunter Vip. Cele mai vândute mărci de arme sunt CZ şi ZD, ambele de provenienţă cehă.

Urmează “italiencele” Beretta şi Benelli şi mărcile germane precum Mouser ori Heckler&Koch. Preţurile pleacă de la 2000 de lei şi pot ajunge şi la 10 000 de lei. Unii vânători preferă să aibe mai multe arme în funcţie de vânatul la care se duc. Aceasta nu-i împiedică să-şi cumpere şi o armă de autoapărare neletală.

În magazinele de arme se vând şi arme de autoapărare letale însă numai pentru angajaţii structurilor de stat precum procurori, senatori, deputaţi ori agenţi ai serviciilor secrete. O astfel de armă se poate cumpăra, doar pe comandă dintr-un magazin specializat iar preţul ei ajunge şi la 6 000 de lei.

Potrivit Poliţiei Române în România există 206 000 de arme. Dintre acestea jumătate sunt letale, în mare parte fiind vorba despre arme de vânătoare. Permisele de port armă sunt, însă, de două ori mai puţine.

Explicaţia Poliţiei este că un român deţine, de obicei, două sau chiar trei arme pe acelaşi permis. În aceste statistici nu intră armele deţinute de angajaţii structurilor de stat care au o evidenţă separată.

Mai înainte de cumpărarea armei orice cetăţean român trebuie să aibă un permis de portarmă. Pentru aceasta trebuie să se adreseze Direcţiei Arme, Muniţii, şi Substanţe Explozibile din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Despre actele necesare obţinerii permisului de portarmă puteţi citi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *