Sfantul Valentin sau Valentine’s Days, intre o traditie romaneasca si una occidentala romani prefera sa petreaca si sa se bucure de o sarbatoare mult mai colorata si mediatizata la un nivel international.

Multi dintre noi ne intrebam desigur cine a fost Valentin sau Sfantul Valentin si care sunt originile acestei sarbatori. Exista mai multe versiuni ale acestei istorioare, care imbinate au nascut o legenda: legenda Sfantului Valentin.

Iata ce spun aceste istorioare:

Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.

O alta varianta ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria. Si in aceasta poveste el a fost dus la inchisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta in zeii pagani. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.

Un lucru
cert, ramane totusi faptul ca a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinta lui in Dumnezeu.

Sfantul Valentin se sarbatoreste in ziua de 14 februarie, aceasta zi a ramas ca fiind zi speciala a indragostitilor. Aceasta se intampla cu o zi inainte de festivalul pagan in care se sarbatorea dragostea.

In 496 Papa Gelasius schimba Lupercalia de la 15 la 14 februarie in incercarea sa de a stopa aceasta sarbatoare pagana. Biserica intelege ca nu este nimic rau in a sarbatori dragostea, ci doar elementele pagane care aduceau o insulta la adresa divinitatii. Lupercalia s-a sarbatorit in continuare, dar aceasta a ramas marcata ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a inceput sa fie cunoscut ca fiind protectorul indragostitilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *