Producatorul auto american Ford a inceput oficial, marti, productia la fabrica din Craiova, primul model fabricat in Romania fiind Transit Connect. Masina a fost donata Spitalului Municipal din Craiova.

Primele masini Ford Transit Connect produse in Romania vor fi destinate pietei locale dar, pe termen mediu, americanii vor exporta majoritatea productiei, in principal in Europa Centrala si de Est. Deocamdata, la Craiova doar se asambleaza colectii CKD produse la fabrica Ford din Turcia.

John Fleming, presedinte si CEO Ford of Europe, a precizat ca uzina din Romania va mai produce in viitorul apropiat un nou model, o masina din clasa mica, precizand doar ca nu va fi vorba despre Fiesta sau Ka. Compania americana va mai produce la Craiova noile motoare pe benzina EcoBoost.

Potrivit Ford, fabrica din Craiova va putea produce, la capacitate maxima, pana la 300.000 de vehicule si 300.000 de motoare pe an, urmand sa ajunga la o cifra de 7.000 de angajati.

“De cand am devenit noul proprietar al uzinei, in martie 2008, echipa noastra a lucrat non-stop pentru a aduce standarde de clasa mondiala in ceea ce priveste calitatea si eficienta. La finalul modernizarii uzinei, cand la Craiova se va produce la capacitate maxima, vom atinge tinta de investitii promisa de 675 de milioane de euro”, a mai spus Fleming.

O parte din angajatii uzinei din Craiova au lucrat in perioada premergatoare inceperii productiei in alte centre de productie Ford, iar ceilalti au fost pregatiti in Romania de angajati din Europa ai companiei.

Ford a semnat contractul de preluare a Automobile Craiova de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in septembrie 2007, preluarea efectiva realizandu-se in martie 2008. Compania a oferit 57 de milioane de euro pentru pachetul de 72,4% detinut de AVAS si a promis investitii totale de 675 de milioane de euro la Craiova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *