Zeci de mii de absolventi ai universitatilor particulare “Spiru Haret” si “Petre Andrei” din acest an nu isi vor primi diplomele. Ministerul Educatiei a eliminat “Spiru Haret” din lista institutiilor de invatamant acreditate la cererea acesteia, noteaza Gandul. In cazul Universitatii “Petre Andrei”, este vorba de nerespectarea mai multor prevederi legale privind fuziunea cu o alta institutie si existenta a doua rectorate si doua senate.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca USH va primi diplome doar dupa ce se va supune evaluarii MEC. In prezent, “Spiru Haret” inregistreaza anual un numar de absolventi egal cu cel din toate universitatile romanesti la un loc, pe cifrele bugetate. “USH are universitati in toate catunele. Stiti cat este finantarea pentru fiecare student? 350 de euro pe an”, a declarat pentru HotNews.ro Robert Lorentz, consilierul pe probleme de comunicare al ministrului Educatiei. “Este de laudat ca cineva s-a incumetat sa infrunte o astfel de masinarie”, a adaugat consilierul.
Robert Lorentz a precizat ca un numar de aproape 60.000 de absolventi nu isi vor primi diplomele. In plus, MEC ia in calcul desfiintarea institutiilor.
Anul acesta, USH a solicitat un numar de circa 56.000 de diplome de absolvire cu antetul MEC.
Anul trecut, Senatul Universitatii Spiru Haret a decis sa reduca durata anilor de studiu in cazul Facultatii de Drept, de la 4 la 3, desi planul cadru al MEC nu permite acest lucru. Pentru a-si mentine decizia, USH a dat in judecata si a castigat un proces impotriva ministerului. Cotidianul Gandul noteaza ca USH ar fi solicitat in instanta si sa nu mai fie inclusa in Hotararea de Guvern emisa anual privind lista domeniilor de studii de licenta si lista universitatilor acreditate.
In ceea ce priveste Universitatea “Petre Andrei”, aceasta a fuzionat cu Universitatea “Apolonia” in urma unei hotarari judecatoresti, ceea ce contravine prevederilor Legii Invatamantului. In prezent, UPA numara doua senate si doua rectorate.
Potrivit Hotararii de Guvern nr. 749 / 24.06.2009, publicata in Monitorul Oficial 465 / 6.07.2009, Ministerul Educatiei noteaza urmatoarele:
1. Curtea de Apel din Bucuresti, Sectia a 8-a Contencios Administrativ si Fiscal, prin Sentinta civila nr.3326 pronuntata in sedinta publica din data de 2 decembrie 2008, a eliminat Universitatea “Spiru Haret” din Bucuresti, la cererea acesteia, din Hotararea Guvernului nr.676/2007 privind domeniile de studii universitare de licenta, structurile institutiilor de invatamant superior si specializarile organizate de acestea, cu completarile ulterioare, si din Hotararea Guvernului nr.635/2008 privind structurile de invatamant superior si specializarile / programele de studii universitare de licenta acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu organizate de acestea, republicata.
2. Universitatea “Petre Andrei” din Iasi trebuie sa se conformeze prevederilor Legii nr.408/2002 privind infiintarea Universitatii “Petre Andrei” din Iasi. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va initia un proiect de hotarare de Guvern de completare a acestei hotarari, iar in caz de neindeplinire a acestor prevederi va demara procedura de intrare in lichidare.
3. Universitatea “Apolonia” din Iasi trebuie sa se conformeze prevederilor Legii nr.481/2002 privind infiintarea Universitatii “Apolonia” din Iasi, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii urmand a initia un proiect de hotarare a Guvernului de completare a prezentei hotarari; in caz contrar, urmeaza sa intre in lichidare.
George Nicolau, sef Departament Mass Media Spiru Haret: Ministrul minte cu nerusinare, nu am cerut sa ni se retraga acreditarea
Seful Departamentului Mass Media si PR din cadrul USH sustine ca ministrul Educatiei “minte cu nerusinare”, intrucat Universitatea nu a facut niciodata o astfel de cerere in instanta, si anume retragerea acreditarii. El a precizat ca sesiunea de examene de licenta se va desfasura si anul acesta conform programului.