Japonia, China si Coreea de Sud, impreuna cu alte zece state asiatice, au convenit, duminica, crearea unui fond de urgenta, de pana la 120 miliarde de dolari, care sa furnizeze lichiditati tarilor din regiune, aflate in dificultati financiare, pentru ca acestea sa depaseasca mai usor criza economica, relateaza AFP.

Ministrii de finante din zece state, membre ai Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), precum si cei din China, Japonia si Coreea de Sud, au anuntat incheierea unui astfel de acord in cadrul discutiilor de la reuniunea anuala a Bancii Asiatice de Dezvoltare, desfasurata in insula Bali (Indonezia).

“Suntem incantati sa va anuntam ca am ajuns la un acord, pe toate planurile, cu privire la implementarea unui fond regional (numit Chiang Mai Initiative) si am hotarat punerea in aplicare a programului pana la sfarsitul anului”, se arata intr-un comunicat comun, transmis de ministrii participanti la reuniune.

Japonia si China vor contribui cu 38,4 miliarde de dolari fiecare, iar Coreea de Sud va garanta 19,2 miliarde de dolari pentru noul fond. Printre tarile din grupul ASEAN, principalele contributoare vor fi Indonezia, Singapore, Thailanda si Malaezia, care vor aproviziona bugetul fondului cu 4,77 miliarde de dolari fiecare.

Ministrii asiatici au tinut sa precizeze faptul ca programul intentioneaza sa “suplimenteze” creditele puse la dispozitie de institutiile financiare existente, dupa ce mai multi analisti au apreciat ca fondul a fost conceput pentru a reduce dependenta tarilor est-asiatice cu economii mai subrede de imprumuturile acordate de organismele financiare internationale, cum ar fi FMI.

Statele membre ASEAN au fost fortate sa aplice reforme economice nepopulare, in schimbul unor imprumuturi masive din partea FMI, dupa criza asiatica din 1997-1998, acest lucru generand apeluri pentru accelerarea infiintarii unui astfel de fond regional de urgenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *