Metallica a fost formata in Octombrie 1981 in Los Angeles, dupa ce bateristul Lars Ulrich si chitaristul/vocalistul James Hetfield au pus anunturi pe The Recycler.

Basistul Ron McGovney s-a alaturat trupei, dar ei nu au putut gasi un chitarist principal permanent, care a rezultat in ei schimband intre mai multi chitaristi, precum Brad Parker, Jeff Warner sau Lloyd Grant.

Numele ‘Metallica’ a fost ideea unui promovator al scenei de muzica metalica din San Francisco, numit Ron Quintana. Cand Quintana l-a rugat pe Lars Ulrich sa examineze o lista de nume pentru o noua revista care urma sa promoveze trupe de muzica metalica din SUA si Marea Britanie, Ulrich a ales numele de Metal Mania pentru revista si Metallica pentru trupa lui.

In 1983, Metallica a inregistrat primul album intitulat Kill Em All la Rochester, New York. Desi albumul nu a devenit un succes instantaneu, le-a dat ceva renume si un numar crescator de fani in lumea underground a muzicii.

Dupa un an, Metallica a lansat un hit major intitulat Ride the Lightning, care are un stil nou, mai introspectiv si lent. Desi aceasta piesa a devenit un succes instantaneu, unii fani au fost descurajati si au acuzat trupa ca s-ar fi vandut.

Dupa ce au lansat albumul Ride the Lightning, marci majore au vrut sa reprezinte trupa, dar Metallica a ales marca Elektra si a lansat albumul Master of Puppets in 1986. Desi trupa nu a lansat nici un single pentru noul album, acesta a fost considerat totusi albumul care le-a croit calea catre succes.

Cand Metallica a fost invitata ca avantrupa pentru Ozzy Osbourne, albumul lor a urcat pe locul 29 in Billboard Top Album Chart. Pana in ziua de azi, multi considera ca Master of Puppest este cel mai bun album heavy metal din toate timpurile.

Cand Cliff Burton a fost ucis de un accident la un concert din 1986, Metallica a discontinuat sa cante pana ce au decis ca Burton ar fi vrut ca ei sa isi continue viata cu muzica. Cativa saptamani dupa inmormantarea lui Burton, Metallica a tinut auditii sa ii gaseasca un inlocuitor acestuia, si in final l-au ales pe Jason Newsted.

…And Justice for All a fost primul album unde Newsted a fost basistul. Cu multe controverse, albumul a fost lansat in 1988. In urmatorul an, acest album a fost nominat pentru premiile Grammy. Din pacate, albumul lui Jethro Tull, Crest of a Knave a castigat premiul.

Trei ani mai tarziu, trupa a castigat un Grammy pentru Enter Sandman, piesa de pe albumul din 1991 intitulat Metallica, cunoscut si sub numele The Black Album. A devenit un hit instantaneu si a devenit cea mai cunoscuta piesa a trupei.

Cand Metallica a intrat in mainstream in 1991, au vandut 10 milioane de albume in SUA. In 1996 Metallica si-a schimbat stilul in rock alternativ pentru albumul Load. Din pacate, multi fani au fost descurajati de scimbarea brusca a stilului.

Albumul Reload din 1992 a insemnat marele comeback al trupei cu stilul metalic si fanii din toata lumea le-au intampinat revenirea. Succesul le-a continuat pana la sfarsitul anilor ’90. In 2001 Jason Newsted a parasit trupa din motive personale, iar James Hetfield a stat in reabilitare pentru cateva luni.

In 2002 Lars Ulrich, James Hetfield cel sobru, Kirk Hammett si producerul lor Bob Rock, care l-a inlocuit pe Newsted au continuat sa creeze cel de-al 11-lea album Metallica intitulat St. Anger, care a produs sunete heavy mai mature, pe care fanii le-au indragit.

Pana in ziua de azi, Metallica este considerata unul din pionierii muzicii heavy metal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *