Pelicula “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, regizata de Cristian Mungiu, va reprezenta tara noastra la editia de anul viitor a premiilor Oscar. Alegerea a fost facuta, in urma votului unei comisii formate din critici de film si cineasti, a declarat pentru NewsIn unul dintre membrii comisiei, Mihai Chirilov.

Filmul realizat de Mungiu a fost ales in unanimitate de un juriu format din criticii de film Cristina Corciovescu, Magda Mihailescu, Dana Duma, Eugenia Voda, Mihai Chirilov si Eugen Atanasiu si directorul de imagine Dinu Tanase.

Pentru prima data in istorie, 95 de tari, un numar record, au fost invitate de Academia Americana de Film sa isi trimita peliculele pentru a concura la sectiunea Cel mai bun film strain, titlu ce va fi acordat pe 24 februarie 2008, in timpul galei de decernare a premiilor Oscar.

Academia a trimis deja, din a doua jumatate a lunii iunie, formularele de inscriere. Pentru a putea concura, pelicula trebuie sa fie lansata in tara de origine intre 1 octombrie 2006 si 30 septembrie 2007 si trebuie sa ruleze in cinematografe timp de sapte zile consecutiv.

“4 luni, 3 saptamani si 2 zile” va avea premiera in cinematografele din Romania pe 14 septembrie 2007, la Bucuresti, Iasi, Timisoara si Brasov, dupa care, timp de o luna, va pleca intr-o caravana in orasele din tara in care nu exista cinematografe.

Formularele de inscriere a filmelor trebuie trimise Academiei Americane pana pe 1 octombrie, iar fiecare tara poate avea un singur reprezentant. Dupa aceasta data, membrii Academiei Americane de Film vor hotari daca filmul lui Mungiu se va califica printre nominalizatii editiei 2008 la categoria Cel mai bun film strain.

Romania a fost reprezentata in 2007 in cursa pentru Oscar de filmul “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, regizat de Catalin Mitulescu, iar in 2006 de “Moartea domnului Lazarescu” de Cristi Puiu.
Filmul lui Cristian Mungiu “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a fost premiat anul acesta cu cea mai inalta distinctie a Festivalului International de Film de la Cannes, Palme d’Or, si a primit o serie de alte trofee.

HotNews.ro, A.N., 23 aug 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *