Cotatia petrolului a inregistrat o crestere substantiala in perioada recenta. Daca la inceputul anului cotatia pertrolului Crude, cotat in Statele Unite, scazuse la 50 de dolari pe baril, acesta a ajuns in prezent la peste 78 de dolari, extrem de aproape de recordul istoric (78,40 dolari, inregistrat pe iulie 2006).

Mai jos veti gasi cateva motive pentru cresterea pretului petrolului la un nou record.

OPEC

Organizatia tarilor exportatoare de petrol a avut o campanie de reducere a productiei, impartita in doua etape, una la finele anului 2006 si una in februarie 2007, astfel incat in prezent productia este cu 1,7 milioane de barili pe zi mai mica decat acum un an.

In plus, semnalele venite recent din partea oficialilor OPEC nu sugereaza o eventuala crestere a productiei desi cererea de petrol este in crestere, mai ales datorita rebound-ului economiei americane, dar si a cresterii economice din China.

Cresterea economica

Daca la inceputul anului, datorita estimarilor ca economia americana va inregistra un declin, cotatia petrolului a inregistrat o scadere pana la 50 de dolari pe baril, in prezent acest lucru nu mai este valabil. Chiar daca in primul trimestru cresterea economica a fost de numai 0,6%, in cel de-al doilea trimestru economia a inregistrat un rebound, crescand cu 3,4%.

Zona euro isi pastreaza ritmul de crestere economica, in timp ce Asia, mai ales China, da semne puternice de revigorare. Insumand toate acestea rezulta ca nevoia de petrol se va mentine cel putin la cotele de pana acum.

Capacitatile de rafinare

In afara de faptul ca productia de petrol a fost redusa, un alt motiv de ingrijorare este capacitatea de rafinare.

In afara de faptul ca potentialul de rafinare este “la limita”, datorita insuficientei numarului de rafinarii si al capacitatii acestora de a rafina o cantitate suficienta de produse petroliere in stare sa potoleasca “setea” consumatorilor, o serie de rafinarii au fost fortate sa isi intrerupa temporar activitatea.

Nici ca se putea un moment mai prost ales, mai ales datorita sezonului cu consum maxim, cel putin in SUA. Conform Reuters, stocurile de benzina, de exemplu, se ridica la 203 milioande de barili, cu 9,5 milioane mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Iran+Iraq

Sunt binecunoscute tensiunile in ceea ce priveste dezvoltarea de catre Iran a unui program nuclear care nu concorda cu viziunea statelor occidentale si a SUA.

Ingrijorarea investitorilor se datoreaza faptului ca Iranul este al patrulea exportator de petrol la nivel mondial si, automat, orice crestere a tensiunilor face ca investitorii sa mizeze pe o scadere a cantitatii de petrol disponibile in piata, fie datorita santajului Iranului, fie a unui embargou impus de SUA si tarile Occidentale.

Sigur, sansele unui embargou sunt inca mici, mai ales datorita influentei Rusiei, dar nu pot fi trecute cu vederea.

In ceea ce priveste Irak-ul, nici aici situatia nu este mai roza. Capacitatea de export este inca mai mica cu 200.000 de barili pe zi fata de perioada Saddam, mai ales datorita atacurilor asupra conductei nordice de petrol catre Turcia.

Nigeria

Nigeria se claseaza pe locul 8 in clasamentul tarilor exportatoare de petrol si inregistreaza de mai bine de un an o scadere a productiei datorita atacurilor militantilor asupra industriei de petrol. Estimarile arata ca peste 500.000 de barili de petrol pe zi se datoreaza sabotajelor.

Inflatia

Pana acum ceva timp, pietele financiare erau destul de ingrijorate de faptul ca un petrol scump ar determina fie o crestere abrupta a inflatiei, fie o scadere a cererii de bunuri si servicii ca urmare a costurilor sporite datorita costurilor energetice. Pana in prezent, niciuna dintre aceste variante nu s-a adeverit.

Companiile au reusit, in cea mai mare parte, sa isi sporeasca productivitatea, astfel incat preturile “la poarta fabricii” nu au crescut proportional cu cresterea pretului la energie, in timp ce consumatorul nu a dat semne de restrangere a tendintei sale de cumparare de bunuri si servicii desi, in Statele Unite cel putin, cresterea pretului benzinei “la pompa” a fost substantiala.

Asta inseamna ca temerile cu privire la inflatia generata de cresterea costurilor energetice au fost, in cea mai mare masura, exagerate. De unde putem deduce ca, poate, si la peste 80 de dolari pentru un baril de petrol, economia globala nu se va resimti.

Piata Forex – scaderea dolarului

Cotatia petrolului, fie el Brent sau Crude, este masurata in dolari. Rezulta de aici ca, pentru tarile ale caror monede s-au apreciat fata de dolar in perioada recenta (si nu putine sunt acestea), socul cresterii pretului petrolului a fost diminuat.

De exemplu: un baril de petrol Brent, cotat la Londra, costa pe 1 ianuarie cu putin peste 47 de euro, in timp ce acum costa 56,20 euro, adica o crestere de numai 17,55%, fata de 22,30% cat este cresterea in dolari a cotatiei petrolului Brent. Daca e sa ne raportam la lira sterlina, proportia se pastreaza: barilul a crescut cu numai 17,95%.

Desi la prima vedere aceste diferente nu par mari, totusi ele au ajutat economiile respective sa absoarba cu bine cresterea costurilor energetice, mai ales ca, spre deosebire de Statele Unite, tarile europene nu s-au confruntat cu o scadere accentuata a cresterii economice in prima parte a anului.

Cum inca estimarile in ceea ce priveste dolarul nu arata o posibila crestere importanta a acestuia, cel putin pe termen mediu, avantajul acestor economii se va pastra. La fel si cererea in crestere pentru petrol.

China

Despre economia Chinei si locul acesteia in clasamentul mondial nu mai este nevoie sa detaliem aici. Este de netagaduit nevoia in crestere accelerata a Chinei de resurse energetice. La fel de binecunoscute sunt presiunile, la nivel international, de reevaluare a yuan-ului.

In cazul in care China va accepta o “slabire” mai accentuata decat pana acum a regimului de control asupra monedei, adica o apreciere a yoan-ului, apare limpede ca nu va fi afectata de cresterea cotatiei petrolului si, de aici, nici economia si nici inflatia nu vor avea de suferit. Cu alte cuvinte, nevoia de petrol se va pastra cel putin la acelasi nivel.

Fondurile de investitii

Fluxurile de capital din perioada recenta au aratat ca, pentru pentru fondurile de investitii, marfurile (commodities) in general si petrolul, in special, au fost la “mare cautare”. Atat fondurile de tip hedge, dar si cele de pensii, si-au crescut expunerea pe pietele de energie in lunile recente.

Acesta a fost un factor care a amplificat cresterea cotatiei petrolului. Si nu atat decizia managerilor acestor fonduri cat, poate de o importanta la fel de mare, intrarile de capital catre aceste fonduri din partea investitorilor.

Pozitiile create pe cresterea pretului la petrol in perioada recenta au crescut la un nou record istoric, conform Commodity Futures Trading Commission, citat de Reuters.

Analiza tehnica – Pozitiile din piata

Analiza tehnica, adica aceea care studiaza pe grafice variatiile cotatiilor, desi arata clar in prezent o tendinta de supracumparare, totusi o crestere in continuare a cotatiei petrolului nu este exclusa. Saptamana trecuta, cotatia Crude a petrolului a inregistrat o scadere destul de abrupta, de la 76 de dolari pe baril la 73 de dolari.

Se prea poate ca o parte din investitori sa fi intrat short in piata. Automat, la fel de posibil este ca acesti investitori sa isi fi pus o serie de ordine stop-loss in piata, desupra precedentului record al cotatiei petrolului, pentru a limita pierderile in cazul cresterii acesteia.

Cum cotatia petrolului deja a crescut in sesiunea de marti, 31 iulie la 78,27 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din acest an, distanta pana la aceste ordine a scazut considerabil. In momentul in care ele se vor activa, presiunea pe cumparare va creste. Rezumand, este extrem de probabil sa asistam curand la un nou record istoric al pretului petrolului.

HotNews.ro, Liviu Moldovan, WBS Holding, 01 aug 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *