Gemenii sunt adesea o curiozitate pentru marea majoritate a oamenilor. Acestia ii opresc pe parinti pe strada si le pun tot felul de intrebari: despre asemanare, imbracaminte, obiceiuri. Site-ul about.com a alcatuit o lista cu cele mai stupide intrebari puse vreodata.

1. „Sunt gemeni?”. Aceasta este una dintre primele intrebari pe care le pune cineva cand vede ca doi copii ca seamana ca doua picaturi de apa. Desi este inofensiva, poate deveni uneori enervanta. Si asta pentru ca raspunsul este atat de evident sau pentru ca o data ce raspundeti, urmeaza o alta intrebare la fel de stupida.

2. Sunt identici? . Din oaresce motive, oamenii vor sa clasifice gemenii in identici sau nu. Majoritatea stiu ca sunt doua tipuri de gemeni, dar, de fapt, habar n-au ce inseamna asta.

3. Care e mai mare? . Ordinea in care s-au nascut nu este relevanta. Este de vorba de cateva minute, nu cine stie cat timp ca sa se intample ceva important, incat sa le afecteze personalitatile.

4. Care dintre ei este cel cuminte? . Nu exista copil care sa fie doar foarte cuminte sau foarte rau. Desigur, sunt momente cand unul este un ingeras si celalalt nu, dar asteptati cinci minute si rolurile se vor inversa.

5. Ati mai avut gemeni in familie? . Este dificil sa explici ce determina sarcina multipla si de ce este sau nu ereditara. De obicei, cand oamenii pun o asemenea intrebare, le pasa prea putin de raspunsul primit, ei vor sa impartaseasca propriile povesti.

6. Cum se face ca numele lor nu se potrivesc? . Rar sunt parintii de gemeni care aleg nume care sa sune „de gemeni”. Asa ca cei care intreaba sunt dezamagiti ca numele nu rimeaza sau nu incep cu aceeasi litara.

7. Cum ii deosebiti? . Daca sunt identici – si chiar daca nu sunt – aceasta este o intrebare destul de frecventa, generata uneori de politete, iar alte ori de curiozitate. Unii vor sa stie cum sa-i identifice si distinga pe copiii care seamana izbitor unul cu altul.

8. Ati nascut “natural”? . Este o intrebare extrem de personala, pe care nu ar trebui s-o puna orice strain. Ea poate fi interpretata: oamenii vor sa stie cum au fost conceputi micutii (de ex. prin fertilizare artificiala) sau cum a fost nasterea (vaginala vs. cezariana).

In ambele cazuri, nu-i treaba nimanui si nu este politicos sa intrebi daca nu esti ruda sau prieten apropiat.

9. Comunica printr-un limbaj numai de ei stiut? . Ca orice indivizi care au o relatie extrem de apropiata, gemenii pot dezvolta paternuri de comunicare numai de ei stiute. Motivul pentru care aceasta intrebare nu-si are locul este acela ca oamenii ii intreaba pe parinti despre copii care sunt destul de mici ca sa dezvolte vreun limbaj propriu.

10. Ii imbracati intotdeauna la fel? . Sa imbraci la fel gemenii este o problema delicata. Unora le place, altora, nu. Unii parinti o fac, altii nu. Dar, din anumite motive, oamenii inclina sa creada ca gemenii nu sunt gemeni daca nu sunt imbracati la fel. Vorba ceea: „Haina nu-l face pe om”. Ei bine, nici pe gemeni.

HotNews.ro, Veronica Radulescu, 05 iul 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *