Fundatia Tranzit si Colegiul “Invizibil” din Cluj au organizat partea a treia a dezbaterii intitulate “Piramida umana. Discutii despre dictatura statului-partid”.

Cunoscutul disident maghiar de odinioara, Tamas Gaspar Miklos, a tinut o prelegere comparativa despre rolul serviciilor secrete si a componentei nationale in Romania si Ungaria atat in timpul regimului comunist, cat si dupa caderea acestuia.

Dezbaterea a fost moderata de sociologul clujean Magyari Nandor Laszlo si s-a bucurat de prezenta a numeroase personalitati ale spatiului public clujean precum Eckstein-Kovacs Peter, Ovidiu Pecican sau Konczei Csilla.

Tamas a precizat ca sistemul represiv de factura stalinista a fost mai violent si mai indelungat in Romania decat in Ungaria.

“Persecutii au fost, insa, peste tot. Serviciile romanesti au avut sarcina de a supraveghea toata populatia. In Ungaria, serviciile au fost preocupate mai mult de aspectul national, de cercetarea sociologica, de cercurile de inluenta si relatii, in timp ce in Romania, cercetarea informativa a avut consecinte mai serioase asupra opozantilor politici”, a declarat Tamas Gaspar Miklos.

Membrii nomenclaturilor comuniste din cele doua tari detin in continuare pozitii publice importante, in timp ce membrii fostelor servicii secrete comuniste au preferat sa se integreze in mediul economic.

Politologul maghiar considera ca nu se mai poate vorbi in prezent de o continuitate structurala, ci mai degraba de o continuitate mentalitara comunista, care, in cazul Ungariei, a dus la o iminenta prabusire economica si politica. Aluzia vizeaza actuala situatie a Guvernului Gyurcsany.

“Putem vorbi de o putere informala a serviciilor secrete, prin acumularea de averi, si nu prin continuitatea institutionala de la fostele servicii comuniste. Avem deja semnele unei crize economice in Ungaria si a uneia politice aferente. Exista o continuitate a fostilor comunisti in ceea ce priveste tabieturile mentale comuniste”, a afirmat Tamas.

Biografie: Filozoful si politologul Tamas Gaspar Miklos s-a nascut la Cluj in anul 1948. A lucrat ca redactor la o publicatie saptamanala. Dupa primele conflicte cu Securitatea, a emigrat in Ungaria, in cursul anului 1978. Aici, a predat la Universitatea ELTE din Budapesta si a fost concediat din motive politice. A devenit unul dintre cei mai cunoscuti disidenti ai Ungariei.

Dupa 1989, a fost deputat din partea liberalilor (Alianta Liber Democrata – SZDSZ). Parasind lumea politica, s-a dedicat scrisului.

Pe plan academic, intre 1991 si 1995 a ocupat pozitia de director al Institutului de Filologie de pe langa Academia Ungara. A predat la Columbia LSE, St. Anthony’s College, Exeter College, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Institut fur die Wissenschaftskolleg zu Berlin, Dickinson College si Georgetown University. Unele dintre lucrarile sale au fost traduse in 14 limbi.

Cateva din cartile publicate in Romania:

Gaspar Miklos TAMAS, Idola tribus: esenta morala a sentimentului national – Editura Dacia, 2001
“Catre cel cazut pe ginduri” – G.M. Tamas; Traducere de: Al. Polgar. – Cluj: Idea Design & Print, 2004

HotNews.ro, Dinu Gherman, 23 iun 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *