Toate bancnotele din Republica Irlanda prezinta urme de cocaina, dupa cum arata un recent studiu al Universitatii din Dublin. Cercetarea a aratat ca cele mai multe reziduuri de cocaina au fost gasite pe bancnotele de 20 de euro si pe cele de 50 de euro, comparativ cu cele de 5 si de 10.

Unele dintre bancnotele monitorizate au inregistrat un nivel atat de mare al prezentei cocainei, incat se presupune ca ar fi fost folosite pentru consumul direct al drogului.

Celelalte, pe care urmele nu au fost chiar atat de evidente, s-ar fi putut contamina, conform specialistilor, prin obisnuita circulatie a banilor.

Structura din bumbac a bancnotelor de euro absoarbe reziduurile chimice, facand analiza relativ usoara. Specialistii au descoperit si alte trei bancnote care aveau urme de heroina.

“Avantajul in folosirea banilor pentru un asemenea test este rezultatul: valabil, non-evaziv, anonim si relativ sigur pentru a lucra cu el”, sustine Profesorul Brett Paull, cel care i-a supravegheat pe studentii care au condus studiul.

Rata de 100% descoperita in acest proiect i-a luat prin surprindere pe specialisti: “Prezenta substantei ilicite in cantitati semnificative pe bancnotele aflate in circulatie dovedeste indiferenta cu care sunt folosite astfel de substantele in comunitate”, a declarat Jonathan Bones, unul dintre studentii care au condus studiul.

Cercetarea a fost realizata sub supravegherea profesorului Brett Paull la Centrul National pentru Cercetari DCU, specializat in tehnologie senzoriala, utilizata in diagnosticele medicale, in monitorizarea mediului inconjurator si in alte aplicatii industriale.

Crestere insemnata a consumului de droguri si peste Ocean

Un alt studiu, facut de aceasta data in Statele Unite ale Americii, a aratat ca 65% din dolarii marcati pentru proiect au fost contaminati cu cocaine. Cercetarea a demonstrat astfel cresterea insemnata a consumului de droguri in societate.

HotNews.ro, L. Peter, 11 ian 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *