Compania Gazprom va prelua controlul asupra proiectului Sahalin-2, dupa ce grupul anglo-olandez Shell a acceptat sa cedeze catre compania ruseasca pachetul majoritar de actiuni al proiectului de exploatare a zacamintelor de gaze naturale.

Decizia Shell a fost luata pe fondul presiunilor exercitate de mai multe de luni de autoritatile ruse, relateaza agentia Mosnews.

Presedintele companiei Gazprom, Dimitri Medvedev, a precizat, marti, ca gigantul rus doreste sa cumpere in jur de 50 la suta din actiunile proiectului Sahalin-2, detinut de grupul Shell. Acesta a precizat ca principala problema o reprezinta estimarea costului acestor actiuni.

Declaratia lui Medvedev vine la mai putin de o saptamana de cand presedintele Shell, Jeroen van der Veer, si directorul executiv Gazprom, Alexei Miller, au semnat un acordul care prevede ca Shell va mentine detine cel putin un sfert din proiectul Sakhalin-2. Desi trustul Gazprom nu a dorit sa ofere informatii suplimentare, un purtator de cuvant al Shell a confirmat intalnirea.

“Pot confirma faptul ca presedintele Shell, Jeroen van der Veer, s-a intalnit, vineri, la Moscova, cu seful Gazprom, Alexei Miller, si cu ministrul rus al Energiei, Victor Kristenko pentru a discuta probleme legate de proiectul Sahalin-2”, a declarat acesta.

“Rezultatul discutiei a fost pozitiv, dar continutul ramane confidential”, a continuat purtatorul de cuvand al gruparii britanico-olandeze.

Ministerul rus al Resurselor Naturale si institutia de reglementare in domeniul mediului au exercitat presiuni timp de mai multe luni asupra grupului Shell, acuzat de incalcarea reglementarilor ecologice in cadrul proiectului Sahalin-2.

Conform Kommersant, Sahalin-2 este cel mai mare proiect in domeniul gazelor lichefiate. Analistii economici il considera controversat din mai multe punct de vedere, in joc fiind investitie de peste 22 miliarde de dolari.

Proiectul are la baza exploatarea a doua mari zacaminte de 150 de milioane de tone de petrol si 500 de miliarde de metri cubi de gaze naturale; de asemenea, se prevede constructia unui gazoduct in Insula Sahalin, in Extremul Orient, a unui terminal petrolier si a unei uzine de productie a gazelor lichefiate.

Compania Sakhalin Energy, care realizeaza acest proiect, are ca operator principal Royal Dutch Shell, care detine in momentul de fata 55 suta din actiuni si doi actionari minoritari, concernele japoneze Mitsui si Mitsubishi, cu 25 la suta, respectiv 20 la suta.

Dupa semnarea contractului cu Gazprom, actiunile Shell se vor reduce pana la 25 la suta, iar cele a partenerilor japonezi, la aproximativ 10 la suta.

HotNews.ro, C. Marin, 13 dec 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *