Vinzatorii de aparate electrice si electronice vor fi obligati sa il scape pe client de aparatura inlocuita. Ei spun ca obligativitatea se va regasi in preturi, care vor creste cu doi pina la 10 euro.

Reciclarea deseurilor electrice va deveni o obligatie pentru producatorii si importatorii de produse electrice din martie 2007. Numai ca acest lucru se va reflecta in buzunarul cumparatorilor. „Consumatorii vor suporta 75% din costurile de recuperare si de reciclare din propriul buzunar.

Astfel, ajungem la statutul de european ce iti aduce nu numai drepturi, ci si obligatii“, ne-a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Echipamente si Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor.

In schimb, producatorul sau importatorul este obligat sa preia aparatul uzat. „Daca iti cumperi un frigider, cel de la care cumperi are obligatia, la cerere, sa-l preia pe cel vechi. Astfel, romanii nu isi vor mai depozita sau abandona produsele vechi“, crede Valentin Negoita.

Potrivit autoritatilor, banii colectati vor fi destinati pentru recuperarea curata si reciclarea optima a produselor.

Taxa de 10 euro pe PC

„Ne asteptam ca si la noi taxele sa fie aceleasi cu cele din UE“, a explicat Valentin Negoita. Astfel, pentru un PC, scumpirea vizibila va fi de aproximativ 10 euro, iar pentru laptop – de opt euro. Pentru monitoare si televizoare, costul va fi de sase euro, iar pentru imprimante – trei euro. Produsele electrocasnice se vor scumpi cu doi pina la sapte euro. Cele mai mici costuri de reciclare vor fi pentru produsele electrice de consum.

Romania nu este pregatita

Desi Directiva CE ce reglementeaza aplicarea acestei taxe trebuia impusa de la 1 ianuarie 2007, Romania nu are infrastructura necesara implementarii normelor UE in acest domeniu, lucru pe care autoritatile trebuiau sa-l asigure.

Astfel, pina la sfirsitul lui 2005 trebuia sa existe cel putin un punct de colectare a deseurilor electrice in fiecare judet si unul in fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori, iar pina la sfirsitul anului acesta, in toate orasele cu peste 20.000 de locuitori. Multe primarii nu s-au hotarit inca nici macar asupra locatiilor destinate punctelor de colectare.

La nivel national, pina in prezent, in 39 de localitati cu peste 100.000 de locuitori, primariile au amenajat puncte de colectare pentru deseuri electrice, printre care Cluj, Focsani, Galati sau Constanta. Pe de alta parte insa, in nici o localitate cu o populatie cuprinsa intre 20.000 si 100.000 de locuitori nu exista un asemenea depozit functional.

Pina in prezent, nicaieri nu s-a colectat nici macar un kilogram de deseu electric. „Pina la sfirsitul lui 2006, toate primariile impreuna cu producatorii si importatorii vor colecta cel putin doua kilograme de deseu electric pe cap de locuitor, asa cum prevede legislatia“, sustine Elena Dumitru.

Cotidianul, Antoaneta Etves, 11 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *