Coreea de Nord a anuntat, luni dimineata, ca a efectuat o explozie nucleara subterana de incercare, in ciuda ingrijorarii comunitatii internationale si a avertizarilor ONU, scriu agentiile internationale de presa.

Agentia de presa de stat de la Phenian a anuntat ca nu au existat scurgeri radioactive si nici pagube in urma testului pe care il considera un “eveniment istoric” care a adus “fericire armatei si poporului si va ajuta la intarirea stabilitatii tarii”

Explozia de mare putere a avut loc la ora 04.36, ora Romaniei, la 385 de kilometri nord-est de Phenian. Potrivit informatiilor Departamentului militar sud-coreean, deflagratia a provocat un cutremur cu magnitudinea de 3,58.

Directorul Centrului de cercetare seismica din Coreea de Sud a spus ca deflagratia a fost la fel de puternica cu explozia a 800 de tone de dinamita.

Luni la pranz, agentia sud-coreana Yonhap, citand surse din serviciile secrete, anunta ca Coreea de Nord ar putea pregati un nou test nuclear, deoarece aproape de locul de unde s-a produs primul experiment s-a observat o agitatie neobisnuita.

Kim Seung-gyu un responsabil al serviciilor secrete a declarat ca a vazut mai multe vehicule cu 30-40 de persoane in zona Punggyeri, unde avioanele sud- coreene au estimat ca a avut loc primul test nuclear al Coreii de Nord.

Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenta, luni, condamna ferm testul nuclear al Phenianului.

Ingrijorare internationala

Comunitatea internationala a condamnat rapid prima incercare nucleara a Coreii de Nord, Washingtonul cerand o actiune imediata a Consiliului de Securitate.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow a declarat ca incercarea nucleara nord-coreeana este o “provocare”.

Coreea de Sud, prima care a anuntat luni dimineata, testul nuclear nord- coreean a spus ca guvernul sau se va ocupa “serios” de aceasta chestiune si a suspendat ajutorul sau umanitar.

“Guvernul nostru va reactiona intr-un mod sever si nu va tolera ca, Coreea de Nord sa posede a o arma atomica”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei.

Guvernul sud-coreean a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate. Un oficial de la Seul a declarat ca a avut loc o schimbare majora in domeniul securitatii.

“Coreea de Nord ignora nelinistile comunitatii internationale si procedeaza intr-o maniera nerusinata, printr-un test nuclear. Guvernul chinez isi exprima opozitia ferma”, a afirmat ministrul chinez al Afacerilor externe intr-o declaratie oficiala.

Rusia condamnat ferm explozia primei bombe nucleare nord-coreene si a calificat drept “un prejudiciu enorm”, intrarea Phenianului in randul marilor puteri nucleare.

Puterea acestei bombe poate fi comparata cu cea de la Hiroshima, potrivit Moscovei.

Japonia a calificat actiunea Phenianului, “impardonabila”.

Ministrul britanic de Externe a calificat testul drept “foarte provocator” si a anuntat ca pentru acesta Coreea de Nord va primi o riposte dura, scrie AFP.

Franta crede ca incercarea nucleara a Coreii de Nord este “un act de o mare gravitate pentru securitatea internationala” si a cerut un raspuns “ferm” al comunitatii internationale, prin vocea ministrului
francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy.

HotNews.ro, C.N.A., 09 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *