In spatiul UE s-a strecurat o specie noua: becalitropul. Este tembelul de succes al “Noii Europe”, recuperat din tenebrele “Vechii Europe” si reinventat. Intr-un moment de inspiratie, unii i-au botezat gesticulatia “extremism salvationist”. Ura ideologica de acum o jumatate de secol supravietuieste astazi in forme decazute.

Hranit cu populism bezmetic si anticultural, becalitropul ne agreseaza cu urile sale minore generate de imigranti, homosexuali sau avort. Ocazional, se manifesta anti-UE si anti-democratie.

Becalitropii prind glas in vremuri de criza economica. Cind democratia devine suspecta, apar ei, noii profeti ai haosului, cu diverse misiuni salvatoare. Cruciatii cartierului vin din pucioasa stadioanelor si din fumul suburbiilor. Incalecind, dupa caz, pe Dumnezeul catolic sau ortodox, se razboiesc, pe scurt, cu dracul. Cind dracul nu-si baga coada, desigur, si ii pune sa se lupte intre ei.

La Budapesta, in saptamana revoltei incepute in seara de 18 septembrie, s-a lasat cu oase rupte. La fel si la Bucuresti, dupa meciul Steaua-Dinamo de joi, 21 septembrie.

Fetele ciomagarilor din Piata Kossuth (printre cei mai violenti fiind identificati si suporteri ai echipei Ferencvaros, inarmati cu bate de otel) se confunda perfect cu mutrele “ultrasilor” si “cainilor” bumbaciti de jandarmi pe bulevardul Stefan cel Mare.

Ei sint acum doar o falanga din ostirea “razboinicului luminii”. Si tot ei s-ar putea inregimenta maine in armata “celor 10 mii” cu care Vadim Tudor ameninta ca va lua cu asalt CNSAS-ul.

La Budapesta, numele capeteniilor becalitrope sint Istvan Csurka, presedintele MIEP, Gyorgy Ekrem-Kemrl, nostalgic al nazistilor unguri din anii 1940 sau Imre Kerenyi, un star al mitingurilor organizate de FIDESZ. Intre ei si Gigi Becali, nostalgicul Garzii de Fier sau Vadim Tudor, Cristos-ul securistilor de pretutindeni diferenta este doar de nume.

Premierul Gyurcsany a castigat alegerile din aprilie mintind elaborat. A mintit cand a promis scaderea taxelor, avind in buzunar un plan de reforme sinonim cu Iadul: TVA majorat de la 15% la 20%, un “impozit de solidaritate” de 4% aplicat firmelor rentabile si oamenilor cu bani, precum si un nou impozit, de 20% pe profit.

Mai adaugati cresteri de preturi la energie si gaz si eliminarea a 12.000 de posturi din administratia publica. Tinta este reducerea deficietului bugetar record al Ungariei (peste 10%) pana la un nivel apropiat celui cerut pentru intrarea in zona euro in 2010 (norma europeana este de 3%).

Afirmatia cinica a lui Gyurcsany inainte de alegerile din aprilie, cind spunea in spatele usilor inchise ca socialistii au “mintit dimineata, la prinz si seara” nici nu mai trebuie rostita la Bucuresti. Coalitia, macinata de dispute interne, pur si simplu amana ce se intampla azi in Ungaria. O reforma administrativa profunda, desi promisa, inca n-a avut loc.

Iar prosperitatea de pana acum ar putea fi o iluzie statistica mai grava decit minciuna de la Budapesta. In fond, si noi ne mandrim cu un sistem de pensii si asigurari sociale in colaps, cu un aparat birocratic preluat de la Ceausescu si cu performante economice indoielnice.

Revolta ungurilor n-are nici o legatura cu cinismul lui Gyurcsany. Ea ar putea avea originea in dezamagire si oboseala. Dupa intrarea in UE din mai 2004, in locul prosperitatii fagaduite, ungurii au aflat ca trebuie sa mai stringa o data cureaua. Copilul silitor al integrarii, premiantul clasei, s-a saturat de atatea reforme fara sfarsit.

Cu partide extremiste in guvern, Slovaciei si Poloniei le-a cam pierit si lor cheful de reforme. Aflat in vizita la Bruxelles la inceputul lui septembrie, premierul Slovac, Robert Fico, justificase si el reticentele fata de reformele angajate de guvernul precedent, in cadrul pregatirilor pentru aderarea la euro, prin efectele lor “dezastruoase” asupra populatiei.

In Polonia, guvernul a refuzat sa stabileasca o data pentru adoptarea monedei unice. Liga Famililor Poloneze (partid de extrema dreapta) si partidul populist Samoobrona impart puterea cu fratii Kaczynsky, speculind tocmai dezamagirile de dupa intrarea in UE.

Liga Famililor Poloneze, un fel de PNG catolic, l-ar face pe Becali sa crape de ciuda: militeaza pentru afisarea celor zece porunci pe cladiri publice, filmarea clientilor care intra in bordeluri si concedirea profesorilor homosexuali din scoli.

Si in “Vechea Europa” vremurile sint tulburi. Va amintiti suburbiile Parisului in flacari, de anul trecut? In Germania, extrema dreapta cucereste teren pe fondul slabelor performante economice.

Un partid care militeaza pentru inchiderea granitelor pentru imigranti a castigat saptamana trecuta mai multe mandate in parlamentul regional din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest din nord estul Germaniei. Este al treilea land cu reprezentanti ai extremei drepte in parlament.

Probabil ca Gigi Beali, pe cote ametitoare in sondaje si cu un PNG la 7-8%, se va aseza si el alaturi de Vadim Tudor in viitorul Parlament. Va tine discursuri si va negocia putere.

Daca Romania va rata integrarea din punct de vedere economic, daca va pierde fonduri pentru tarani si daca cetatenii nu vor incepe sa simta ca “traiesc mai bine”, criza de la Budapeste va migra curind si catre Bucuresti. Becalitropii asteapta la coltul strazii.

HotNews.ro, Dan Tapalaga, 26 sep 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *