Cel mai bogat actionar al Fondului Proprietatea de pina acum detine actiuni in valoare de doua milioane de euro.

Cel mai important actionar, in prezent, al Fondului Proprietatea (FP), detine actiuni in jurul valorii de doua milioane de euro, a declarat Alexandru Paunescu, presedintele FP, citat de NewsIn. Citiva alti actionari, din cei 97 existenti in prezent, detin „sume apropiate, de pina la unu-doua milioane euro, dar nu reprezinta valori semnificative“, spune presedintele Fondului.

Proprietarii inscrisi pina in prezent detin aproximativ 0,29% din capitalul social de 14,2 miliarde lei. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a emis alte 3.000 de titluri de despagubire, care reprezinta intre 1,5 si 1,7% din capitalul FP, insa acesta nu are clar prevazut mecanismul de conversie a titlurilor in actiuni.

Malaxa si Auschnitt, viitori actionari majoritari

La momentul actual se estimeaza ca cei mai importanti actionari vor fi, dupa emiterea titlurilor aferente si primirea actiunilor, mostenitorii industriasilor interbelici, Nicolae Malaxa si Max Auschnitt. Potrivit „Ziarului Financiar“, cererile acestora catre stat au o valoare de 400 de milioane de dolari.

Nepotii lui Malaxa, Georgia Palade Van Dusen, Phillip Palade si Loreen Eleen Malaxa, cer despagubiri cifrate la o valoare de 311,87 milioane de dolari, in timp ce pretentiile lui Steven Auschnitt, unul din cei doi fii ai lui Max Auschnitt, sint de peste 82 de milioane de dolari.

Cererile de despagubire inaintate de urmasii lui Malaxa vizeaza fosta intreprindere „Nicolae Malaxa“ SAR – dupa nationalizare Uzinele “23 August”, in prezent Faur SA, valoarea estimata in cazul acesta fiind de 194,6 milioane de dolari, si fostele Uzine de Tuburi si Otelarii – actuala Republica, cerere in suma de 87,9 milioane de dolari.

Mostenitorii lui Auschnitt cer, printre altele, titluri de despagubire in contul societatilor Titan Calan – 57,2 milioane de dolari, Uzine si Domenii Resita (actualul Combinat Siderurgic de la Resita) – 24,18 milioane de dolari, si pentru fostele Magazine Unite de Ferarie – 0,74 milioane de dolari.

Cotidianul, 25 sep 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *