Incepand de la anul, abonatii retelelor Orange, Vodafone, Cosmote ori Zapp vor putea trece de la o retea la alta, pastrandu-si numarul de telefon. Practic, cand vei fi sunat de un telefon care acum e pe Orange, nu vei sti daca el mai apartine Orange sau e din alta retea (ceea ce presupune costuri mai ridicate ale apelurilor).

Procedura se numeste portabilitate, ea aplicandu-se in UE de cativa ani buni. Potrivit intentiilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), fiecare posesor de mobil va putea trece o data pe an dintr-o retea in alta, in schimbul a doar 11 euro. Daca doriti sa schimbati reteaua de telefonie fixa, pretul e de 13 euro.

Potrivit unor reglementari aflate pe site-ul Uniunii Europene, sistemul european de telefonie va fi armonizat cu cel american, unde, se stie, numarul de la mobil si cel de la fix au aceeasi structura. Adica la americani, atunci cand formezi un numar, nu poti fi sigur ca la destinatia apelului e un numar de telefon fix ori mobil, decat daca ti se specifica asta.

Structura unui numar de telefon din SUA, de pilda, este: xxx-yyy-yyyy unde x sunt “area code” iar “y” e numarul propriu zis. Astfel, cand suni in acelasi district, nu mai trebuie sa formezi primele trei cifre, ci doar numarul dorit. La noi, se intentioneaza a se merge in aceeasi directie ca americanii.

Mai mult, “operatorul ar putea subventiona o parte din costul transferului”, a afirmat Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Gandul, Dan Popa, 16 sep 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *