Greii firmelor romanesti de constructii rutiere au reusit sa invinga mai multe nume prestigioase din domeniu si sa cistige licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Bucuresti-Ploiesti. Consortiul, format din firmele Euro Construct Trading ’98, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa, a fost ales pentru ca a avut cea mai mica oferta de pret.

Euro Construct este firma lui Dan Besciu si Sorin Vulpescu, patronii restaurantului Golden Blitz, in timp ce Spedition UMB este detinuta de Dorinel Umbrarescu, sponsor al PSD.

“Licitatia a fost castigata de acest consortiu romanesc, care a obtinut cel mai mare punctaj, in parte si datorita pretului redus cerut, de circa 200 milioane de euro”, a declarat vineri ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Lucrarile se vor desfasura pe tronsonul Moara Vlasiei (km. 19,5) – Ploiesti, deoarece traseul stabilit initial pana la Moara Vlasiei ar putea fi schimbat.

La licitatia pentru proiectarea si construirea primului tronson al autostrazii Bucuresti – Brasov, pe langa consortiul format din cele patru firme romanesti, au mai mai depus oferte si austriecii de la Strabag (oferta financiara de 251 milioane de euro), francezii de la Vinci (273 milioane de euro) si compania maghiara Vegyepszer (231 milione euro).

“Punctajul cel mai mare a fost acodat pentru pret – 60 de puncte, 10 puncte fiind acordate pentru calitatea proiectarii si executiei, 10 pentru durate executiei si 20 de puncte pentru caracteristicile tehnice. Consortiul romanesc a reusit sa acumuleze 96,4 puncte, fata de 90,3 puncte Vegyepszer, 87,8 – Strabag si 83,9 – Vinci”, a mai spus Radu Berceanu.

Potrivit ministrului Transporturilor, lucrarile pentru constructia tronsonului de autostrada Bucuresti-Ploiesti vor incepe in luna martie a anului viitor si vor fi finalizate in 2009.

Tronsonul Bucuresti-Ploiesti face parte din autostrada proiectata sa ajunga pina la Brasov. Aceasta va fi impartita in cinci tronsoane, iar patru dintre ele urmeaza a fi licitate in acest an. Valoarea totala a lucrarilor este estimata la aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Compania Euro Construct Trading ’98 este una dintre firmele lui Dan Besciu si Sorin Vulpescu, patronii de la restaurantul “Golden Blitz” si apropiati ai presedintelui Traian Basescu.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, aflata in coordonarea Ministerului Transporturilor, a incredintat firmei lui Dan Besciu si Sorin Vulpescu, doar anul trecut, noua contracte in valoare de circa 14,3 milioane de euro.

Printre altele, Euro Construct si alte doua firme au obtinut in vara acestui an contractul pentru reparatia unui tronson din autostrada Bucuresti – Pitesti, in valoare de 30 de milioane de euro.

Alaturi de alte cinci firme, Euro Construct a mai castigat, in 2005, o licitatie pentru intretinerea celor o suta de artere principale ale municipiului Bucuresti pe o perioada de cinci ani, in baza unor contracte cu o valoare cumulata de 106 milioane de euro.

Compania Spedition UMB este controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, un apropiat al “aripii moldovene” a PSD. Dupa ce in timpul guvernarii social democrate a obtinut majoritatea contractelor de reparatii sau constructii de drumuri din Moldova, anul trecut firma a inregistrat o scadere de aproximativ jumatate a afacerilor ajungand la afaceri de 50 de milioane de euro.

Potrivit Ministerului Finantelor, in 2004 compania a avut o cifra de afaceri de 102 milioane euro si un profit net de 15 milioane de euro.

Din consortiu mai face parte si firma PA&CO International, detinuta de Costel Casuneanu, un alt apropiat al PSD din Moldova. Pe langa cele trei companii, din consortiu mai face parte si o firma de proiectare din Vaslui, Comaxa.

Chiar daca cele doua mari companii din actualul consortiu care a castigat licitatia nu au avut pina acum multe lucruri in comun, acest lucru nu le-a impiedicat sa faca o alianta pentru constructia autostrazii Bucuresti-Ploiesti.

HotNews.ro, G.I., 15 sep 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *