La citeva zile dupa ce firma Lumi SRL din Iasi a primit exclusivitate pentru dezinfectia antiaviara pe sosele si pe calea ferata, sume insemnate de bani au inceput sa fie virate din Iasi pe un card presupus a apartine unui oficial din Ministerul Transporturilor si catre apropiati de-ai acestuia.

„Cotidianul“ detine documente potrivit carora, incepind cu luna octombrie 2005 si pina in iunie anul acesta, insemnate fluxuri de bani au inceput sa fie virate de catre persoane angajate la firma Lumi SRL Iasi, cea care a cistigat fara licitatie exclusivitatea dezinfectiei antiaviare pe drumuri nationale si pe calea ferata, catre doua conturi de card si, prin mandat online sau

virament bancar, catre doua persoane fizice. Surse apropiate tranzactiilor sustin ca prezumtivul detinator al cardului ar fi un oficial al Ministerului Transporturilor, implicat in gestionarea crizei aviare, iar ceilalti doi beneficiari sint apropiati ai acestuia. Toti trei pot fi gasiti ca avind interese comune intr-o firma din Baia Mare.

Cardul e valid

Documentele pe care le detinem reprezinta 25 de transferuri de bani, derulate intre 28 octombrie 2005 si 8 iunie 2006, insumind 250.000 RON, adica peste 70.000 de euro (vezi tabel). Sase dintre aceste transferuri, totalizind 35.500 RON, au drept destinatar un card Bancpost ale carui ultime patru cifre sint 2781, avind ca data a expirarii luna martie a anului 2007.

Surse apropiate tranzactiei ne-au furnizat si secventa de 12 cifre de la inceputul numarului de card, precum si prezumtivul sau posesor: Victor Butean, medic veterinar la Agentia de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor. Victor Butean a fost reprezentant al acestui minister si in Comandamentul Central Antiepizootic – asa-numita celula de criza care a gestionat criza aviara.

Despre celalalt card, al carui numar se termina cu cifrele 4646 si pe care s-au efectuat doua viramente insumind 11.000 RON, nu am reusit sa obtinem referinte.

Saptamina trecuta, mai exact miercuri, 6 septembrie, „Cotidianul“ a incercat sa verifice autenticitatea numarului de card pe care il detineam si identitatea posesorului.

La Agentia Bancpost de pe Bulevardul Carol, am depus suma de 200 RON, dupa ce am completat un formular in care am trecut ca beneficiar numele Butean Victor, numarul de card asa cum ne-a fost indicat de surse si data expirarii cardului.

La ora 14.22 si 58 de secunde, alimentarea cardului a fost acceptata, iar terminalul POS a eliberat chitanta, semn ca, asa cum ne-a explicat oficianta, car-dul este valid.

„N-am Bancpostul la mine“

Vineri am reusit sa intram in contact telefonic cu Victor Butean, care ne-a spus ca se afla in concediu, la Baia Mare. Dupa ce i-am expus banuielile care il vizeaza, s-a aratat dispus sa-si verifice pe loc cardul Bancpost, pentru a vedea in ce masura numarul coincide cu cel pe care il detinem noi.

A constatat ca are la el alte doua carduri, dar nici unul Bancpost, si s-a aratat dispus sa-si sune sotia, pentru a o ruga sa verifice cardul ramas acasa. Ne-a spus ca va reveni dupa zece minute. L-am sunat dupa o ora si ne-a explicat ca sotia sa se afla in tren si nu poate verifica numarul de card decit miercuri, cind revine in Bucuresti.

Cardul e furat sau nu?

In timpul discutiei, Victor Butean ne-a mai declarat ca, „acum o luna si ceva“, cardul Bancpost i-a fost furat impreuna cu toate actele, dar i-a fost eliberat unul nou. Liliana Ciobanasu, sefa Biroului de presa de la Bancpost, ne-a explicat ce se intimpla cu cardurile furate.

Din elementele de identificare a unui card declarat furat, la cel nou mai ramine valabil doar numarul de cont asociat cardului. Toate celelalte trei elemente se schimba: numarul noului card, codul PIN de acces si data expirarii.

Or, noi am reusit sa alimentam un card despre care Victor Butean spune ca a fost anulat cu o luna in urma, folosindu-i exact numarul si data expirarii, iar tranzactia a fost acceptata. Fata de aceasta neconcordanta, Victor Butean ne-a solicitat intrebari pe e-mail, sustinind ca in zona in care se afla are semnal slab, cu promisiunea ca ne va raspunde tot prin e-mail in cursul zilei de simbata.

Nu a mai facut-o, intrucit, potrivit spuselor sale, simbata s-a aflat intr-un loc fara conexiune Internet. Dar nici telefonic nu a vrut sa mai discute cu noi. Ne-a rugat doar sa-i consemnam aceasta declaratie: „Eu sint sigur ca nu am primit nici un ban de la firma Lumi“ si ne-a promis clarificari dupa publicarea acestui material.

Ceilalti beneficiari

Alte viramente de la Lumi SRL au avut drept beneficiari doua persoane aparent anonime: Adrian Lazarica Apetri si Danut Gheorghe Achim, primul de loc din Onesti, iar al doilea din Baia Mare. Apetrei a primit, prin opt mandate postale online, suma totala de 84.500 RON, iar Achim, prin opt viramente in contul sau personal de la Banca Transilvania, un cuantum de 108.036 RON.

Tentativele noastre de a intra in legatura cu cei doi, pentru a ne explica rolul lor in aceasta afacere, s-au soldat cu un esec pina acum. Amindoi insa pot fi gasiti implicati in firma de transport public local Azur TC din Baia Mare: Apetri ca administrator, iar Achim ca actionar cu 5,5%.

Amindoi s-au implicat in aceasta firma din primavara acestui an, cind un pachet de 38 la suta dintre actiuni Azut TC, detinut de SIF Banat Crisana, a fost cumparat de firma Elis ’96 Comprod Impex SRL Bucuresti.

La vremea respectiva, presa maramureseana scria ca firma Elis ’96 a fost reprezentata de Victor Butean, oficialul din Agentia de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor. Dupa ce a preluat pachetul, Elis ’96 a schimbat Consiliul de Administratie.

Unul dintre cei nou-numiti este un anume Vasile Cozma, socrul lui Victor Butean, iar altul este Apetri Adrian Lazarica, beneficiarul transferurilor de bani de la Iasi. Celalalt beneficiar, Danut Gheorghe Achim, a primit de la firma Elis ’96 5,5% dintre actiunile de la Azur TC.

Iar Tonel Ursachi, patronul firmei Lumi SRL Iasi, declara ca Elis ’96 este totodata si unul dintre principalii sai furnizori de substante in timpul campaniei antiaviare.
Integral in Cotidianul

Cotidianul, 11 sep 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *