“Politicianism ieftin” ! Astfel catalogheaza Brendan Barber, secretarul general al unei importante centrale sindicale din Marea Britanie, campania de peste vara purtata de o parte a clasei politice si mass media britanice impotriva delocalizarii fortei de munca din noile state membre catre pietele vestice ale muncii.

El vorbeste in numele Congresului Sindicatelor (TUC), centrala sindicala careia ii sunt afiliate peste 66 de organizatii sindicale, reprezentand circa sapte milioane de muncitori din toate sectoarele economiei Marii Britanii.

Cu alte cuvinte, Brendan Barber transmite acest mesaj in numele celor care ar avea numai de pierdut in situatia in care muncitori calificati din est, inclusiv din Romania si Bulgaria, si-ar incerca norocul in Anglia, la preturi ale fortei de munca mai scazute decat cele ale autohtonilor.

Secretarul general al TUC spune ca problema tarii sale nu sunt romanii si bulgarii, ci legile care reglementeaza piata muncii.

Emigrantii estici amortizeaza socul globalizarii pietei britanice a muncii

“Nu negam ca afluxul de forta de munca din statele noi membre si din cele viitoare membre are impact asupra conditiilor pietei muncii, dar cauza nu sunt acesti oameni, ci legile britanice, care permit angajatorilor sa-i exploateze la costuri mici.

Solutia problemei nu este impunerea restrictiilor, ci amendarea legilor”, spune Brendan Barber.

EurActiv.ro, HotNews.ro, Ioana Speteanu, Senior Editor, 11 sep 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *