Ovidiu Nahoi descrie animalele de prada ale soselelor si exprima sprijinul EVZ pentru actiunea “Cartonasul rosu la volan”.

Cu camera video impotriva carnivorilor de pe sosele.

Poate ca mai avem o sansa. Dupa groaznicul accident caruia i-au cazut victime taximetristul Radu Arustei si cineastii Cristian Nemescu si Andrei Toncu, ceva pare sa se intample.

Daca autoritatile s-au dovedit incapabile sa puna la respect specia extrem de periculoasa care a invadat strazile si soselele Romaniei, atunci macar sa reusim noi, ceilalti. Cei ramasi in viata, cei carora ne pasa.

Colegii celor doi cineasti au lansat actiunea “Cartonas rosu la volan”, pentru a lupta impotriva “mitocaniei si a vandalismului de pe sosea”, asa cum suna comunicatul difuzat de Hi Film Productions.

Ei invita pe oricine are posibilitatea sa-i filmeze pe potentialii criminali ai soselelor si sa-i arate opiniei publice. “Evenimentul zilei” isi va pune pagina de internet la dispozitia reporterilor de ocazie si, mai mult ca sigur, nu va fi singurul vehicul media ce o va face.

Cu cat vom fi mai multi, cu atat mai bine. Un aparat de filmat sau macar ochiul deschis al unei camere de pe telefonul mobil pot face minuni. Ne pot arata cateva dintre exemplarele cele mai periculoase.

Noua si autoritatilor care vor incerca sa puna ordine pe strazi macar sub presiunea publica, daca din proprie initiativa nu au facut-o. Poate ca atunci, primariile si administratorii drumurilor vor fi mai atenti la dirijarea circulatiei.

Iar politistii vor invata mai bine sa previna si se vor scutura de complexe, sanctionand de la vladica pana la opinca. (Sa nu ne amageasca cu cazuri de vitrina precum Adi Mutu sau fiica presedintelui, cata vreme masinile “de smecheri” ne sfideaza zilnic, incalcand reguli elementare, ca si cum Codul Rutier s-ar aplica diferit, in functie de numarul cailor-putere).

Sa-i urmarim, asadar, pe cei care ne ameninta vietile, la orice ora din zi si din noapte. Sa stie ca cineva este, totusi, cu ochii pe ei. Si ca, la urma urmelor, nici macar nu sunt greu de depistat.

Pe criminalul potential il auzi claxonand din spate, in clipa in care s-a aprins lumina verde a semaforului. Uneori, chiar cu o fractiune de secunda inainte, fiindca animalul de prada are reflexele ascutite la maximum.

Il cunosti dupa nonsalanta cu care depaseste coloana de masini ce stau la coada la stop, intrand pe contrasens sau prin stanga refugiilor de la statiile de tramvai.

Iti apare ca din senin in oglinda retrovizoare dandu-ti faruri si somandu-te, nervos, sa te dai la o parte, eventual in sant, ca sa treaca el. Te surprinde atunci cand taie curbele, cand depaseste pe linia continua in viraje fara vizibilitate sau cand forteaza depasirile, aprinzand faza lunga, bagandu-l in sperieti pe cel care vine din sens opus. Te ingrozeste atunci cand confunda strazile oraselor cu circuitele de Formula 1.

Se spune ca poti lesne afla firea omului dupa felul in care conduce. La nivel national, carentele de caracter si de educatie se traduc simplu, direct si taios: 1.300 de morti si 3.000 de raniti in accidente rutiere, de la inceputul anului.

A venit timpul sa ne invingem teama si sa actionam impotriva pericolelor publice de pe sosele. Pana cand nu ne vor extermina pe toti si vor ramane ei stapanii.

P.S.: Am observat ca multe dintre masinile puternice care incalca regulile de circulatie, in Capitala si in afara ei, au numere de inmatriculare in care prima litera din grupul de trei este “W”.

Se spune ca apartin serviciilor secrete sau altor institutii ale statului. O fi asa? Sau sunt (si) masinile unor smecheri care si-au ales astfel de numere tocmai stiind ca nu vor fi opriti?

Evenimentul Zilei, Ovidiu Nahoi, 31 aug 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *