Naguib Mahfouz, primul scriitor de origine araba care a castigat Premiul Nobel Pentru Literatura, a decedat miercuri la varsta de 94 de ani. In urma castigarii Premiului Nobel in anul 1988, Mahfouz a devenit unul dintre cei buni si iubiti scriitori ai Orientului Mijlociu. Astfel Naguib Mahfouz a devenit o persoana importanta in moderarea conflictelor religioase.

Insa faima impune anumite riscuri. Astfel, in anul 1994, la varsta de 82 de ani, celebrul scriitor a fost acuzat de blasfemie si atacat de un combativ Islamic. Mahfouz a supravietuit, dar atacul i-a afectat serios bratul drept si implicit abilitatea de a mai scrie.

Naguib Mahfouz a continuat sa lucreze, dictand unui bun prieten scurtele povesti pe care dorea sa le scrie. Ultima sa lucrare importanta a fost publicata in anul 2005 – o colectie de povestiri despre “viata de apoi”, intitulata “The Seventh Heaven”.

La cea de-a 94-a aniversare, in luna decembrie a anului 2005, scriitorul a declarat:“Am scris “The Seventh Even” pentru ca vreau sa cred ca dup ace voi muri mi se va intampla ceva frumos. Spiritualitatea are o mare importanta pentru mine si reprezinta in continuare o sursa de inspiratie pentru mine. ”

Mahfouz a descris in operele sale, in mod realist, echilibrul intre traditie si modernism, present in fiecare persoana din Egipt.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

HotNews.ro, S.B., 30 aug 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *