Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) a demarat luni, programul national multianual pe perioada 2002 – 2006 care are ca scop sustinerea investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare a IMM-urilor. Bugetul alocat Programului pentru anul acesta este de 44,525 milioane lei (RON)

Obiectivul Programului il constituie sustinerea investitiilor realizate de intreprinderile nou-infiintate, precum si de intreprinderile mici si mijlocii (IMM) in sectoarele economice prioritare stabilite prin prezenta procedura, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM din aceste sectoare.

ANIMMC este administratorul Programului, iar derularea acestuia se realizeaza prin intermediul Banci Comerciale Carpatica.

Vor fi finantate prin program, intreprinderile doar cu acele dosare care contin integral documentele prevazute in procedura de implementare a acestuia si care sunt publicate pe site-ul ANIMMC.

In acelasi timp, firmele care pot beneficia de aceasta sustinere financiara trebuie sa aiba unul dintre obiectele de activitate (Coduri CAEN) care sunt agreate in Program si care respecta prevederile procedurale publicate, de asemenea, pe site-ul institutiei, la aceeasi sectiune. Principiul de accesare a acestuia fiind “Primul venit, primul servit”.

Beneficiarii eligibili sunt intreprinderile nou-infiintate, microintreprinderile, precum si intreprinderile mici si mijlocii care indeplinesc cumulativ criterii de eligibilitate.

Grantul sau ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat unui beneficiar eligibil, cu conditia de a nu depasi echivalentul in RON a 10.000 euro pentru intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, si, in acelasi timp, nu poate acoperi mai mult de 60 la suta din valoarea proiectului de investitii.

De asemenea, beneficiarul nu poate depasi echivalentul in RON a 50.000 euro in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, si, in acelasi timp, nu poate acoperi mai mult de 60 la suta din valoarea proiectului de investitii.

Banca va acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, pe termen mediu sau lung, care va acoperi minim 25% din valoarea proiectului de investitii.Contributia proprie a beneficiarului eligibil trebuie sa fie de minim 15% din valoarea proiectului de investitii, in natura sau in numerar.

AFN poate fi utilizata pentru achizitionarea de active corporale si necorporale de tipul: terenuri, cladiri, constructii, masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport de marfuri, brevete de inventie, licente, dar si pentru constructia, reconstructia, extinderea sau modernizarea de active corporale direct legate de realizarea proiectului de investitii.

Se pot finanta numai achizitiile de masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de marfuri care sunt noi (nu second-hand).
O intreprindere poate accesa o singura data prezentul Program.

Beneficiarii programului sunt obligati sa raporteze trimestrial, timp de cinci ani, prin transmiterea catre ANIMMC a unui formular de raportare tehnica si financiara.

HotNews.ro, L.P., 02 aug 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *